EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Край на такса „тръби” при парното

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на такса „тръби” при парното

mail06:15 | 14.11.2014прегледи 1552 коментарикоментари 0


Революция в отношенията между Топлофикация и потребителите на парно - разводът на всеки потребител с монополиста, вече е безусловно възможен. Европейска директива слага край на задължителната такса „тръби”, която плащат дори тези домакинства, които не желаят да се отопляват на парно, съобщи bTV.
Клиентът вече има право – това е нововъведението с новия европейски закон. Никой не може да задължи гражданите да плащат на Топлофикация, ако не ползват услугите й. Топлофикациите в страната пък се изправят пред най-голямото предизвикателство през последните 20 години - те вече нямат право да принуждават клиентите си да плащат такса „тръби” дори когато не използват парно.
Три са основните акценти в новото законодателство:
1. Топлофикационните дружества нямат право да искат каквито и да било такси за не поискани услуги, според чл. 27 от новата наредба.
2. Дори хората, които ползват парно, ще трябва да подпишат нови договори с Топлофикация, защото друга точка от новата директива забранява на монополиста да предлага услуга, която не е ясно предварително колко струва.
3. Третият акцент в директивата отговаря категорично на опитите на дъражавата, и най-вече на Топлофикациите, да отлагат прилагането на новото законодатеслство. Те изтъкват причина, че законодателството противоречи на Закона за енергетиката. Ето какво казва директивата.
В момента цената на една топлинна единица се формира в края на отоплитения сезон. Когато някой краде парно, го плащат редовните платци чрез изравнителните сметки. Отговорност за загубите на Топлофикация вече ще трябва да поеме самото дружество, а не добросъвестния клиент. Цената на топлинната единица трябва да е ясна предварително.
През годините имаше много опити да бъде осъдена Топлофикация, точно на базата на евродирективата. Точки 25 и 57 в новата директива, които за създадени специално за правата на потребителите на монополни топлинни услуги. Преди те не са влизали в директивата. Вече Топлофикация може да бъде осъдена за такса „сградна инсталация”.
Икономисти и експерти обаче не са единодушни в прочита на новото законодателство. Според председателя на Сдружението за правна помощ на потребителите Димитър Деков директивата дава право на клиента да се откаже от договора си с Топлофикация. Енергийният експерт Атанас Тасев и икономистът Владимир Каролев обаче не са съгласни и изтъкват като аргумент понятието „етажна собственост”.
„Вие сте си купили кола на дизел и в момента субсидират цената на бензина и съседът ви кара по-евтино, тогава отивате при търговеца, от който сте си купили колата, и му казвате: „Не искам тази кола, защо си ми я продал”. Ако по-малко от 2/3 от хората в етажната собственост не се откажат, не е възможно. Тръбите минават от там и аз съм учил физика и не мога да кажа на черното бяло”, заяви Каролев пред bTV, като подчерта, че клиентът е подписал договор.
„Можем да се откажем от газ, ток, но не и от парно. Топлинната енергия е поле и тя, искате или не искате, тя влиза в сградата”, подчерта Тасев.
И двамата посочиха, че има много примери за цели блокове, които са се отказали от услугите на Топлофикация, но след това са поискали да се върнат към тях заради високите сметки за ток.
„Колективният интерес надделява над личния и това се потвърждава с решение на Конституционния съд от 2010 г. От юни 2014 г. обаче се дава индивидуално право на всеки потребител да се откаже. Отнася се и за договорите за централно отопление”, подчерта обаче адвокат Деков.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg