EUR 1.9558
USD 1.8036
CHF 1.9846
GBP 2.2826
CNY 2.4956
you tube
mobile version

Край на рецесията, еврозоната с ръст от 0,4% за Q3

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на рецесията, еврозоната с ръст от 0,4% за Q3

mail14:14 | 03.12.2009прегледи 523 коментарикоментари 0


Икономическите данни, които бяха публикувани днес, са доказателство, че 16-те страни от еврозоната се радват на силно възстановяване от рецесията, предаде Асошиейтед прес.
Евростат потвърди първоначалната си оценка, че икономиката на еврозоната е нараснала с 0,4 на сто през тримесечието юли - септември спрямо предходните три месеца, а продажбите на дребно през октомври са останали непроменени на месечна основа.
Според данните на статистическата служба Гърция и Испания единствени от страните в еврозоната са останали в рецесия.
Германия, чиято икономика е най-голяма във валутния съюз, отчете тримесечен растеж от 0,7 на сто.
Растежът през третото тримесечие, който сложи край на най-тежката в Европа рецесия след Втората световна война, е първият от шест тримесечия, отбелязва АП.
Икономиката на целия ЕС, който включва и страни като Великобритания и Швеция, които не използват еврото, е нараснала с 0,3 на сто - малко повече в сравнение с предишната оценка за растеж от 0,2 процента. Продажбите на дребно в ЕС са се увеличили с 0,3 процента на месечна основа през октомври.
Освен Гърция и Испания, които са част от еврозоната, Естония, Кипър, Унгария, Румъния и Великобритания са продължили да отчитат свиване на брутния вътрешен продукт (БВП) през тримесечието.
На годишна основа за третото тримесечие е отчетен спад на икономиката на еврозоната с 4,1 на сто, а в целия ЕС - 4,3 на сто, което обаче е подобрение в сравнение със свиването съответно с 4,8 и 5,0 на сто, допълва АП.
За България Евростат публикува на сайта си само данни на годишна основа, които показват свиване на БВП на страната ни с 5,8 на сто през третото тримесечие.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg