EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Край на евродепутатското разточителство

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Край на евродепутатското разточителство

mail13:38 | 20.05.2009прегледи 2542 коментарикоментари 0


Eвродепутатите имат редица предимства - могат да летят в икономична класа, а да им възстановят сума като за по-скъп билет, могат да регистрират съпруги и деца като сътрудници с тлъсти заплати, да гуляят с приятели в луксозни ресторанти, а сметката да се поема от данъкоплатците.
Надписването на сметките с хиляди евро отдавна е общоприета практика в Европейския парламент (ЕП) и на представителите им се разминаваше заради необичайно либералния правилник на институцията.
Така поне беше досега. Готвейки се за изборите през юни, които ще се произведат в условията на световна икономическа и финансова криза, ЕП вече стана по-строг по отношение на служебните надбавки.
"След изборите ще има голяма промяна. Не виждам как ще може да се отправят критики в бъдеще", каза говорителката на ЕП Марджъри ван ден Брук.
В резултат на безпрецедентните реформи, уточнени след дълги и тежки преговори, 736-те депутати в следващия европарламент ще получават далеч по-малко пари от предшествениците си и ще се подчиняват на много по-строги правила за харченето им. още по темата
Целта е да се изчисти репутацията на институцията като синекура с неправомерно високи доходи, заради което отдавна й се подиграват в евроскептичната Великобритания. Там националните депутати са въвлечени в скандал заради собственото си лошо отчитане на разходите.
На Острова избухна скандал този месец, след като вестниците разтръбиха, че народни представители са плащали с пари на данъкоплатеца за конски тор, строеж на плувен басейн и кучешка храна. Британците бяха шокирани.chess23
В континентална Европа евродепутатите никога не са пазили в кой знае каква тайна безцеремонното си отношение към обществените пари, но в тези тежки за икономиката времена надигащата се вълна на отвращение доведе до взимане на крути мерки.
Съгласно новите правила ЕП предприема радикалния подход да изисква разписки за всички харчове. Досега депутатите можеха да поискат да им се изплати сума като за скъп самолетен билет, а пътуваха с намаление или с кола, и имаха право да приберат разликата от сумата в джоба си.
Реформите все още позволяват на европейските представители да искат 298 евро дневни за дните, в които заседава парламентът - два пъти месечно в Страсбург и Брюксел - но само ако наистина присъстват на съответното заседание.
Освен това новите правила определят таван на надбавките за сътрудници и наем на национален офис от 25 800 евро на месец.
Евродепутатите също така вече няма да могат да вземат на работа свои съпрузи или деца, а заплатата им ще трябва да минава през "агент", който ще отчислява данъци и социални осигуровки.
Другото ново правило е, че всички вече ще се подчиняват на уеднаквени разпоредби за изразходване на служебни средства и ще получават еднакви заплати в размер на 7 665 евро на месец.
Това слага край на досегашното правило, съгласно което всеки взема същата заплата като колегите си в националния парламент.check22
Имено поради тази причина досега италианските евродепутати бяха най-високо платени - 12 хил. евро на месец, което е четири пъти повече от испанските им колеги и десет пъти повече от заплатите на колегите им от балтийските държави Литва, Латвия и Естония.
Според някои евродепутати промените не са достатъчни
"Въпреки че се правят съществени реформи, те остават екстравагантни и дават възможност за злоупотреби. Заплатата и разходите на членовете на ЕП трябва да се определят от независим орган, а не от самите тях", смята Крис Дейвис, британски либерал демократ, който се явява на изборите за нов мандат в ЕП.
Според него колегите му трябва да са задължени да оповестяват подробности за всички пари, които получават и харчат от фондове на ЕС.
Някои анализатори смятат, че реформите донякъде ще парират притесненията за това как ЕП харчи парите на данъкоплатците. Те обаче се питат дали злоупотребите с публични средства ще бъдат значително ограничени.
"Политиката е мръсна и тежка работа. Едни и същи проблеми вълнуват евродепутатите и други политически представители - а именно дали политиците получават достатъчно пари. Трудно е да се отговори", казва Хюго Брейди от лондонския Център за европейска реформа.
Парламентът се надява, че новите финансови правила ще помогнат ЕП да се справи с тежката задача - да промени тенденцията на стабилно намаляваща избирателна активност.
През 1979, когато за пръв път се състояха преки избори за ЕП, избирателната активност в тогавашните девет членки на ЕС беше 63%. На последните евроизбори през 2004 тя бе спаднала до 45.7%. Според неотдавнашно изследване на Евробарометър 53 на сто от европейците не се интересуват от изборите. Парламентът предпочита да гледа към едно чисто бъдеще, но не забравя изцяло и миналото.
ЕП в момента съди бившия британски консервативен евродепутат Ден Доувър, на когото са били възстановени над 600 хил. евро парламентарни надбавки. Смята се, че той е давал тези пари на фирма, в която са работели жена му и дъщеря му. Доувър отрича да е извършвал нещо нередно.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg