EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кр. Георгиева: Европа очакваше Орешарски да ме подкрепи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кр. Георгиева: Европа очакваше Орешарски да ме подкрепи

mail06:00 | 21.07.2014прегледи 1733 коментарикоментари 0


„Всички в Европа очакваха премиерът Пламен Орешарски да застане зад моята кандидатура за върховен представител на Европейския съюз за външна политика”, заяви настоящият български еврокомисар Кристалина Георгиева в предаването „120 минути” по bTV. По-рано през седмицата българският министър-председател запази продължително мълчание по темата с нейната кандидатура за втория по важност пост в следващия състав на Европейската комисия, като изрази подкрепа едва след упоритото настояване на бъдещия председател на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Политическата обстановка в България е много сложна и затова не е лесно елитът да се обедини. Това е жалко, защото би трябвало да можем, да разделяме вътрешнополитическите боричкания от външното позициониране”, коментира още Георгиева, която остава единственият български политик с постоянно висок рейтинг на одобрение.

„Господин Орешарски застана зад мен, въпреки че не се стигна до обсъждане, но по принцип той каза: „Да, ако Кристалина Георгиева е кандидат, към който се ориентирате като успешен, аз я подкрепям”. Това е много добре, това беше очакваното от всички в Европа и се случи”, подчерта българският еврокомисар.

„Като малка страна имаме малък елит – не е толкова трудно да заровим томахавките поне за малко. Вярвам, че този период в България ще дойде”, убедена е Кристалина Георгиева.

Българското име в европейското управление

Като кандидат за върховен представител на ЕС за външната политика Георгиева изтъкна важността на българското присъствие сред спряганите имена за поста. „Това, което става по света, ни засяга и колкото повече си затваряме очите и стесняваме хоризонта, толкова по-неадекватни сме при вземането на решения вътре в страната. Българи, които отварят прозорец за нашите хора, помагат на България”, смята българският еврокомисар.

„Ние няма как да се изолираме и да живеем тук, ние, на нашата много красива, прекрасна територия, но без да имаме отношение към външния свят и нашата външна политика също да бъде по-активна в това отношение”, смята еврокомисарят.

Георгиева сравни с „пъзел” разпределението на постовете в бъдещата Европейска комисия. „Трябва да има различни кандидатури, за да могат, при наместването на пъзела да стигнат до правилната конфигурация. Моето име е там, защото аз минавам критерия за компетентност. Което е необходимо, но е не е достатъчно условие”, подчерта Кристалина Георгиева.

„Обективно знаем, че в сегашната Комисия председателят Жозе Мануел Барозу е от Европейската народна партия, госпожа Катрин Аштън е от социалистическото семейство.
Има основание да се очаква това да се възпроизведе в следващата ЕК, но тъй като има и други позиции – например, господин Ван Ромпой е от Европейската народна партия, но това не означава обезателно, че следващия председател на Съвета ще бъде от Европейската народна партия. Затова в една конфигурация аз имам шанс и в друга – нямам”, обясни Георгиева.

Еврокомисарят коментира и плановете си като част от бъдещата Европейска комисия или извън нея. „Това е много, много отговорна работа. Ако ме питате, аз сама ли се заявих, отговорът е не. Лобирала ли съм за себе си? Не. Защото за тази работа човек трябва да получи силен мандат от доверието на другите. Ако ми я предложат, моята отговорност е да я приема”, категорична бе Кристалина Георгиева.

„Ако не ми я предложат, мога да ви кажа от сега, аз ще направя всичко, което мога, който е на тази позиция, да му съдействам с опита, със знанията си от кризата по света”, допълни тя.

Трагедии и поуки

Кристалина Георгиева отново подчерта колко свързани са общностите в различни части на света в глобализирания свят. Тя взе повод от трагедията със сваления над Източна Украйна полет MH17 на Малайзийските авиолинии, при която загинаха 298 души.

„Тази трагедия не е само повод да изразим съчувствие към близките на пострадалите, да се обединим, да сме солидарни с тях, но и да си припомним, че това, което става някъде другаде по света, ни засяга и нас”, подчерта Георгиева и допълни, че на борда е имало много европейци, които по всяка вероятност нямат никакво отношение към събитията в Украйна от последните месеци, а са се оказали жертва на конфликта.

По думите й, хуманитарните работници, каквито Георгиева ръководи като еврокомисар, виждат проблемите на света преди те да са разбрани от всички и констатират много голямо увеличение на бедствията, причинени от природата, и бедствията, причинени от човека.
„Това, което ние правим, е да помагаме на хората в беда по света. Правим го, защото е морално правилно. Но го правим също и защото има тази взаимозависимост и това, което става в Централна Африканска република, Южен Судан, Сирия, Ирак, то може много директно да засегне и европейците. Колкото повече помагаме на хората, изпаднали в беда там, където те са, толкова по-малък е рискът, че те в отчаянието си могат да потърсят спасение в Европа”, подчерта Георгиева.

Качествено решение за КТБ, дори и по-бавно

От позицията на български представител в Брюксел Кристалина Георгиева коментира и проблема с Корпоративна търговска банка у нас, като подчерта, че по всяка вероятност надзорът на Българската народна банка не е бил на достатъчно добро ниво.

„Досега правителствата са били на принципната позиция да пазим макроикономичска стабилност. Решението, което беше взето за капиталова адекватност, беше добро, но това не означава, че надзорът работи перфектно”, посочи тя.

Георгиева изрази подкрепа за влизането на България в европейския банков съюз, защото, по думите й, това означава „засилен надзор, но и достъп до инструменти за помощ” в случай на необходимост.

Тя не даде категорично мнение по темата за гарантирането и на депозитите над посочения в закона праг от 100 000 евро. „Ако има опасност от системен проблем за депозитите над 100 000 евро, тогава да има законови промени, но нека да не слагаме колата пред коня. Ако трябва заради качеството на решението - да изчакаме до следващия парламент, стига хората да са убедени, че се прави обективен анализ и ще се вземе най-доброто решение за обществото – да поемем риск за отрицателно въздействие за сумите над 100 000 евро, или да натоварим данъкоплатеца да свали този риск. Не знам кое е правилното решение”, посочи Кристалина Георгиева.

В заключение тя настоя, че Европейският съюз трябва да поема повече отговорност за най-новите си държави-членки като България. „Ние сме едно семейство – това което става в една стая, има значение за това, което се усеща в другата стая”, посочи еврокомисарят.

„Влизането в Европейския съюз беше най-хубавото нещо, което ни се случи, но когато България влезе в ЕС, той влезе в криза – вниманието към България беше занижено, приоритетът е да се спаси еврото, да се спаси съюзът”, изтъкна още Георгиева.

„Има много решения в полза на българите, защото техният комисар не е проспал възможността да защити позицията на страната”, увери накрая българският еврокомисар и призова политиците да се обединят около няколко големи теми за страната.

„Ако ние не вярваме в себе си, защо другите ще вярват в нас?”, попита Кристалина Георгиева.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4147