EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Котерийни разпри сред държавите от Г20

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Котерийни разпри сред държавите от Г20

mail17:30 | 24.06.2010прегледи 1132 коментарикоментари 0


Les Echos
Котерийност цари сред държавните и правителствени ръководители от Г20, дни преди срещата им Торонто на 26 и 27 юни. Единодушието, афиширано в най-висока степен във Вашингтон - през септември 2008 г., а после и в Лондон - през април 2009 г., не е ли само стар спомен?
Предшествана от неформални разговори на Г8, срещата на представителите на страните от Г20 ще бъде белязана от труден избор кои въпроси на разногласия най-напред да бъдат обсъдени.
Все пак две са централните теми - икономически растеж и адекватни мерки в негова подкрепа, от една страна, и регулации и финансов контрол, от друга.
Ръководителите на най-големите икономики в света трябва да подновят посланието, че растежът се завръща, но с различна сила в отделните страни. Г20 ще дискутират идеята за взаимна оценка на икономическите си политики, под координацията на МВФ. Дебатите между САЩ, Европа и Китай обаче се очертават напрегнати.
Две големи европейски държави - Великобритания и Германия, се ангажираха да свият бюджетните си разходи в опит да оздравят обществените си финанси, САЩ са обезпокоени от пагубния ефект върху световния растеж. Миналата седмица Барак Обама отправи писмо до колегите си от Г20 с искане за общи действия за засилване на подема, подчертавайки, че трайно икономическо съживяване може да бъде постигнато чрез балансирано търсене в световен мащаб. Тази седмица, в публикация в Wall Street Journal, американският финансов министър Тим Гайтнър и икономическият съветник на Белия дом Лорънс Съмърс заявиха, че дефицитът трябва да бъде намален в дългосрочен план, но не за сметка на растежа в краткосрочен. 
Китай направи жест, смекчавайки валутния контрол - оценяван от мнозина като политически и тактически ход. Вероятно властите в Пекин ще бъдат притиснати да преминат към реално оценяване на валутата.
По втория съществен въпрос европейците, Великобритания, Франция и Германия ще се опитат да убедят партньорите си да се наложи единна банкова такса, но също и такса върху финансовите транзакции. Тази позиция бе защитена в общо писмо на президента на ЕС Херман Ван Ромпой и председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, адресирано до държавните ръководители от Г20. Канада, Япония, Австралия, Русия и Индия отхвърлят идеята за банковата такса. Що се отнася до САЩ, тяхната позиция по въпроса не е съвсем ясна. За момента нищо не подсказва въвеждането на такава такса, макар че на няколко пъти президентът Обама я споменава. Срещата на върха на Г20 трябва да завърши с ангажимент за гарантиране сигурността на банковата система, като всяка страна ще има свободен избор за налагане на такси или подсилване на законодателството с цел намаляване на системия риск.
Другата деликатна тема - регулиране на възнагражденията и бонусите във финансовия сектор.
Очертават се сериозни разговори.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg