EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корпоративни новини от България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корпоративни новини от България

mail12:30 | 28.01.2015прегледи 1363 коментарикоментари 0


Ново предприятие за преработка на плодове и зеленчуци ще бъде открито в гр. Павликени, обл. Велико Търново, стана ясно от предложението на инвеститора "Промодул", публикувано в сайта на общината. Предвижда се общата инвестиция в производството да бъде около 2.5 млн. - 3 млн. лв., част от които вече са вложени в ремонта на сградите, каза собственикът на "Промодул" Иван Иванов. Предприятието ще заема терен и сгради на бившия месокомбинат "Родопа", купени преди време от Иванов. Той разказа, че е вече се ремонтират помещенията, като паралелно с това подготвя документи за европейски проекти, по които да се финансира покупката на машините. Предвижда се общата им стойност да бъде около 1 млн. лв., част от които да бъдат платени с еврофондове.
До момента са инвестирани само собствени средства, но Иванов обясни, че вече ще търси и външно финансиране. Най-вероятно това ще е с банков кредит. Иванов разказа, че е срещнал подкрепа от общината в Павликени и е доволен от сътрудничеството си с тях. Плановете са същинското производство на консерви да започне до една година, като в него ще бъдат заети 25 души на постоянна работа. Допълнително при нужда ще се наемат и около 10 души сезонни работници.

Българското дружество на международната логистична компания Gebrueder Weiss вече извършва оперативната си дейност от наскоро завършения терминал в с. Мусачево, община Елин Пелин. Изграждането на новия разпределителен център започна през февруари 2014 г. Построената на първи етап база е около три пъти по-голяма от досегашната в София и включва складови халета с обща площ 8500 кв.м и офис сграда с 1300 кв.м разгъната площ, както и необходимите зони за маневриране и паркиране.
При старта на проекта обявеният размер на вложените средства беше 8 млн. евро. Към момента крайната сума не е потвърдена, тъй като дружеството тепърва ще оборудва и довършва новия терминал. "Подобна инвестиция в нашия бранш се възвръща с десетилетия", казват от компанията.
Преди завършването на строителството дружеството ползваше база под наем в столичния квартал Дружба. До 2012 г. собственик е бил самото дружество, но вероятно заради решението за новата инвестиция обектът е продаден и нает обратно до преместването сега.
Новата сграда изцяло поема функциите на съществуващия клон в София и ще бъде основен разпределителен център за балканския регион и Централна Азия.

Двете големи инвестиции в животновъдство до Генерал Тошево, обл. Добрич, са частично завършени, стана ясно от думите на представители на компаниите, инвеститори в проектите. Едната е за свинеферма на "Агро СИП", а другата е ферма за отглеждане на крави на "Пол аграр кампъни".
"Агро СИП" вече е приключила първия етап от проекта си за строителство на фуражен завод и модерен свинекомплекс в генералтошевските села Дъбовик и Къпиново. Компанията планира да разшири дейността си с изграждане на кланица, съобщи управителят на дружеството Ивелин Христов. Новият фуражен завод е пуснат в експлоатация и освен за собствени нужди обслужва и местните земеделски производители.
Производственият му капацитет е 10 тона на час и засега са натоварени около 30% от него, но той ще се увеличи през следващата стопанска година, обясни Христов. Фирмата предлага и складове за съхранение на зърно с вместимост 18 хил. тона. По този начин се дава възможност на зърнопроизводителите от района да си складират продукцията до нейната реализация. Пред завършване са трите халета за прасета и през март ще бъдат пуснати в експлоатация, а останалите три ще са готови до май-юни, са очакванията на Христов. Общата стойност на проекта е 25 млн. лв. и това е най-голямата инвестиция в добруджанската община Генерал Тошево, на чиято територия е свинекомплексът.

От 42 супермаркета веригата на Ковачки се скъси до седем, а както работещите, така и затворените обекти се предлагат за продажба или наем без особен резултат. Официално от самата "Европа" обясниха, че ще преструктурират бизнеса си, като плановете са магазините да станат от типа "локални", тоест близо до хората, по-малки като размер и по-удобни за пазаруване. Визираната промяна явно насочва към лансираната пред медиите миналата есен концепция за позициониране на веригата като такава за български стоки под марката "Чифликъ". Според източници на "Капитал" от средите на доставчици и конкуренти обаче това, което се случва около веригата в момента е по-просто: затваряне на обекти и разпродажба и отдаване под наем на всичко, към което има интерес, стига да има желаещи с добри оферти. А съобщенията, че "Европа" ще бъде изправена на крака, са по-скоро опит да се вдигне цената.
Равносметката към момента е, че от общо 42 супермаркета "Европа" преди години в момента работят едва седем. Пет от тях са в София и по един в Своге и Ботевград. Отворените обекти, макар и с неособено разточителен асортимент, са със сравнително пълни рафтове, на които са представени някои от големите, "неизбежни" за всеки търговец на дребно производители, и най-вече - собствените марки на "Европа".

Плановете за останалите магазини според ръководството на веригата са част от тях да бъдат обновени и да заработят под новата концепция, а други - да бъдат отдадени под наем. Според участници на пазара обаче единственото движение около затворените обекти през последните месеци са опитите за продажба или отдаването им. Оферти са отправяни към редица големи вериги, които растат и търсят площи - споменава се за групата CBA, литовската T Market (с тях преди години имаше и предварителен договор за продажба), дори Lidl. За момента обаче няма индикации за интерес от големите играчи.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145