EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Корекциите по депозити през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Корекциите по депозити през март

mail14:00 | 14.04.2010прегледи 2345 коментарикоментари 0


След кратка пауза депозитите отново са основният акцент на банковия пазар. Вниманието върху тях се възвръща, но не, за да се предлагат по-добри условия, а за да се понижават съществуващите. Обичайната тенденция, която вече месеци наред следим и описваме се повтаря и през март. Погледът на банките беше фокусиран върху краткосрочните депозити със срок до 3 месеца и те бяха най-често, и най-чувствително коригирани. Предложения за по-високи лихви също не липсваха, но те бяха за далеч по-дълги срочности – 12, 24 месеца.
По отношение на кредитните продукти съвсем не показаха активността, която демонстрираха през февруари. На фона на това, на което станахме свидетели тогава, през март банките бяха по-скоро умерени клонящи към ниска активност. Независимо от това, редно е да се отбележи, че новости не липсваха. В основната си част те бяха положителни, свързани главно с понижаване на лихви. Не липсваха и промоции с подобрени условия за новите клиенти на банките. Таксите по заемите също бяха обект на коригиране.
Определена активност през март показаха застрахователните компании. Тя, обаче, се ограничи основно в частта „Автокаско” и по-малко в „Гражданска отговорност” на автомобилистите.

Депозити
През изминалия месец март банките запазиха поведението си, наблюдавано през последните няколко месеца. Тенденцията за понижаване доходността по срочни депозити се запази. Депозитите със срок от 1 и 3 месеца се оказаха с най-чувствително понижаване на лихвите като тенденцията, която започва да се очертава е предоставяне на по-високи лихви при депозитите с по-дълги срочности (тези за срок от 12 и 24 месеца). Именно тези депозити представляват по-устойчив за банките ресурс и е логично те да предоставят по-високи лихви именно по тях.
Дванадесет на брой бяха банките, променили офертите си по срочни депозити, като 9 от тях понижиха лихвите по най-добрите си предложения.
На 01.03.2010 г. влезе в сила нов Лихвен бюлетин за физически лица на МКБ Юнионбанк. Вследствие на това бяха намалени лихвените проценти по голяма част от предлаганите от трезора срочни депозити. Тези в BGN се оказаха с по-високо намаление, отколкото депозитите в EUR или USD. „Сладък депозит” в долари се оказа с по-ниски годишни лихви за всички предлагани срочности, като най-чувствително се оказа понижението по тримесечния и шестмесечния депозит – с 1.50 п.п. В BGN тримесечния депозит намали доходността си е 0.35 п.п. (от 7.60% на 7.25%). При стандартните срочни депозити на банката в BGN лихвите се понижиха за всички предлагани срочности, като по-силно беше изразено при краткосрочните депозити и най-вече при тримесечния депозит. За този срок лихвата загуби от стойността си с 1.00 п.п. В EUR пък понижението на лихвата се оказа по-сериозно при едномесечния депозит – с 0.60 п.п. Стандартните срочни депозити за срок от 12 и 18 месеца бяха коригирани съвсем минимално. По нарастващият депозит „Изгодна сделка” лихвените проценти също бяха коригирани, като намалението беше различно по периоди, но не се оказа чувствително. Шестмесечия депозит „Отличен 6” също продължи да се предлага с по-ниски годишни лихви. След тази промяна в BGN за последния лихвен период предоставяната годишна лихва се понижи с 0.40 п.п., а в EUR – с 0.25 п.п.
Отново на 01.03.2010 г. Societe Generale Експресбанк удължи крайния срок на промоцията си по срочния депозит „SG Гарант” в BGN и EUR. Трезорът не коригира предлаганите промоционални лихви по тези депозити, които са валидни за депозити открити до 31.03.2010 г. Успоредно с това обаче банката намали лихвите по нарастващия депозит „Тактика”, като понижението засегна първия шестмесечен лихвен период на депозита. В BGN и EUR намалението се оказа точно с 1.00 п.п. (в BGN от 7.00% на 6.00%, а в EUR от 5.00% на 4.00%). За втория лихвен период лихвите на годишна база се запазиха непроменени.
Отново на 01.03.2010 г. промоционалните предложения по срочни депозити на Банка ДСК претърпяха корекции. Трезорът също реши да коригира по-чувствително предлаганите годишни лихви в BGN, отколкото тези в EUR. При авансовият депозит „ДСК Аванс” лихвата за всички предлагани срочности беше намалена с 1.00 п.п., а  в EUR то се оказа с 0.50 п.п. При промоцията по стандартните срочни депозити ситуацията беше аналогична и в BGN лихвата се понижи с около 1.00 п.п., а в EUR с около 0.50 п.п. При нарастващият „ДСК  Ритъм” за първия шестмесечен лихвен период в BGN и EUR се понижи с 1.00 п.п. , а при депозит „Палитра” за първото шестмесечие доходността се понижи с 0.50 п.п. в BGN и EUR. Новите промоционални лихвени условия по тези депозити са валидни за депозити, открити в периода от 01.03.2010 г. – 31.03.2010 г.

Отново  в началото на изминалия месец ОББ удължи срока на промоцията по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN и EUR и тази по шестмесечния депозит „Премия”. Лихвените проценти по тези депозити не бяха коригирани и те продължиха да се предлагат със съществуващите лихвени условия, валидни за депозити открити до 31.03.2010 г.
След като в края на месец февруари изтече крайния срок на промоцията по 3 и 6 – месечния депозит „Тексим Промоция 2010” на Тексимбанк в първите няколко дни на месец март трезора преустанови предлагането на този продукт. На негово място обаче беше въведен нов депозит, нар. „Тексим Прим 2010”. Той се предлага в BGN и EUR, като може да бъде сключен за срок от 3 и 6 месеца. Годишната лихва по тримесечния депозит в BGN е 7.50% и 7.80% по шестмесечния депозит. В EUR доходността за тези срокове е съответно 7.20% и 7.50% годишно. Предложението е валидно за депозити открити до 30.04.2010 г.
Отново в първия ден на месец март УниКредит Булбанк коригира голяма част от предложенията си по срочни депозити. Стандартните срочни депозити в BGN за срок от 1, 3 и 6 месеца се понижиха с 0.15 п.п., а за останалите срочности лихвите се запазиха. В EUR за всички срокове лихвата на годишна база се понижи с 0.10 п.п. Корекцията в щатска валута се оказа аналогична като тази в EUR. При депозит „Флекси” в BGN най-осезаемо беше намалена предоставяната годишна лихва по едногодишния и двугодишния депозит, където лихвата се понижи с 0.90 п.п. В EUR за същите срокове намалението беше далеч по минимално и лихвата се понижи с около 0.30 п.п. Нарастващият депозит „Растяща лихва” продължи да се предлага с малко по-ниски годишни лихви, като намалението и в трите валути беше с около 0.10 п.п. Лихвата за последния лихвен период на депозита обаче се запази на 12.00% в BGN, 7.00% в EUR и 6.00% в щатска валута. При авансовия депозит „Рокада” предоставяните годишни лихви се понижиха с 0.20 п.п. в BGN и EUR. Краткосрочният „Девет седмици и половина” беше понижен с 0.50% , а този в EUR с 0.20 п.п. Трезорът преустанови предлагането на депозит „Девет месеца и половина” в EUR. В средата на изминалия месец банката отново предприе промени по срочните си депозити. Тук пролича склонността на банката да понижи по-скоро лихвите по депозити в BGN, отколкото тези в EUR и USD. Депозит „Растяща лихва” се оказа с по-ниски лихви, като в BGN понижението беше с около 3.50 п.п. В EUR лихвените нива спаднаха с 2.00 п.п., а в щатска валута – с около 1.00 п.п. За последния месец от четвъртия лихвен период обаче лихвата, предоставяна като бонус се запази. Авансовият „Рокада” отново претърпя промени, като за срок от 3 и 6 месеца лихвата в BGN се понижи съответно с 1.35 п.п. и 1.65 п.п. В EUR пък корекцията беше по-чувствителна при едногодишния депозит. При депозит „Девет седмици и половина” лихвата на годишна база се понижи с 2.50 п.п. в BGN и EUR.
На 08.03.2010 г. влезе в сила нов Лихвен бюлетин за физически лица на Банка Пиреос. Вследствие на това трезора промени немалка част от срочните си депозити. Корекциите засегнаха тримесечния „Депозит Пиреос 30” (стандартни и златни) и срочния депозит „Пиреос Стандарт” (стандартни и златни). Предоставяните годишни лихвени проценти за депозити в BGN бяха намалени повече в сравнение с намалението на тези в EUR и USD. Така при тримесечния стандартен „Депозит Пиреос 30” лихвата в BGN се понижи с 1.08 п.п. (от 8.58% на 7.50%), а тази в EUR и USD съответно с 0.42 п.п. и 0.30 п.п. При златните депозити (за суми над 40 000 лв./ равностойността им във валута) корекцията се оказа по – минимална. При стандартните срочни депозити бяха намалени лихвите единствено тези за срок от 3 месеца. За този срок в  BGN предлаганата лихва се понижи с 0.83 п.п. (от 6.60% на 5.77%), а в EUR и USD съответно с 0.32 п.п. и 0.86 п.п.
В средата на изминалия месец изтече срока на промоционалната кампания по тримесечните стандартни срочни депозити на Банка Алианц. В резултат на това трезора намали предоставяните годишни лихви по тези депозити, като понижението се оказа с 1.00 п.п. в BGN и EUR (от 7.05% на 6.05% в BGN и от 6.05% на 5.05% в EUR). Новите промоционални лихвени условия за валидни до 14.05.2010 г.
Считано от 15.03.2010 г. Райфайзенбанк предприе също корекции в лихвените условия по срочните си депозити за физически лица. Трезорът преустанови предлагането на промоцията по тримесечните си стандартни срочни депозити в BGN и EUR. В резултат на тази промяна промоциионален депозит вече може да бъде сключен за срок от 6 и 12 месеца в BGN и EUR. Успоредно с това беше променен и самия праг на олихвяване на сумите по депозита. Според новите условия най-висока е лихвата за едногодишен депозит и суми над 60 000 BGN или EUR, където лихвата е 7.30% в BGN и 4.70% в EUR. Промоцията по стандартните срочни депозити на банката са валидни за депозити открити до 16.04.2010 г.
Същите тези прагове на олихвяване бяха въведени и при стандартните срочни депозити на банката. Лихвите в EUR и щатска валута бяха коригирани при авансовия „Депозит +”. Намалението се оказа обаче единствено за едногодишните депозити, където лихвата се понижи с 0.60 п.п. в EUR и USD.
На същата дата СиБанк понижи предоставяните лихвени проценти по краткосрочния си депозит „1+2+3”, срочния „Евродепозит”, промоционалните си срочни депозити, ежемесечно нарастващия „Растящ депозит +” и „Топ депозит +”. Единствено лихвените условия по депозит „Елит” останаха непроменени и част от посочените по-горе предложения, предлагащи се в EUR. От всичките тези предложения най-чувствително бяха понижени лихвите по „Топ депозит +”, като по шестмесечния депозит в BGN лихвата се понижи с 2.20 п.п. (от 6.40% на 4.20%). В EUR за този срок понижението беше по-малко с 1.20 п.п., а  в щатска валута с 0.90 п.п.
Само ден по-късно Юробанк И Еф Джи удължи срока на промоционалната си кампания по стандартните си срочни депозити за срок от 3, 6 и 12 месеца в BGN, EUR и USD. Трезорът не коригира лихвените промоционалните си лихвени проценти, като с най-висока доходност останаха тези в BGN. Промоционалните лихвени условия на банката са валидни за депозити, открити до 01.04.2010 г.
Не на последно място по значимост ПИБ също последва останалите участници на банкови пазар и понижи предоставяните годишни лихви по 5 от предложенията си по срочни депозити. При тримесечния „Супер депозит” лихвата се понижи с 0.10 п.п. (от 7.85% на 7.75%). Депозит „Super G” също продължи да се предлага с по-ниски лихви, като и тук намалението се оказа с 0.10 п.п. (от 8.00% на 7.90%). Точно с 0.10 п.п. бяха намалени и лихвите по шестмесечните „Заплата” и „Пенсия” и едногодишния „Четири сезона”.

Потребителски кредити
През изтеклият месец банките демонстрираха понижена активност в тази част от кредитирането. четири бяха банките, които бяха активни през март.
Първа сред тях беше Алианц Банк България, която завиши таксата си за усвояване на кредита от 2% на 2.50%.
Малко след нея корекции предприе и Юробанк И Еф Джи България. Промените бяха в посока на намаление на максималния срок на част от заемите. Те бяха намалени от 10 на 7 години. Включването на застраховка „Живот” в размер на 3.59% върху месечната вноска оскъпи предложенията на трезора.
Няколко дни след средата на месеца Райфайзенбанк изненада приятно своите бъдещи клиенти. Банката стартира промоционална кампания за потребителски кредити без обезпечение като намалява с 1.5 процентни пункта лихвата за нововоотпуснатите кредити в лева и евро. Клиентите могат да получат потребителски кредит със срок на изплащане до 7 години и максимален размер до 30 000 лева или 15 000 евро, като банката не начислява такса за предсрочно погасяване на кредита по време на кампанията. Допълнително кредитополучателите имат възможност да получат като бонус кредитна карта с предварително одобрен лимит без такса за първата година и допълнителна отстъпка от 0.1% от лихвения процент при превод на работната заплата и ползването на пакет “Разплащателна сметка”. Промоционалните предложения на банката са валидни до 30.06.2010 г.
С положителни корекции беше и МКБ Юнионбанк. Техните заеми вече са по-евтини, тъй като отпадна годишната такса за управление на кредита, която беше 75 лв. За сметка на това, обаче, банката въведе такса за усвояване в размер на 2.50%, минимум 100 лв.

Жилищни и ипотечни кредити
Месецът стартира с корекциите на Societe Generale Експресбанк. Макар и да обхванаха всички техни продукти промените все пак бяха ограничени само до вариантите им в евро. Промените бяха най-силно изразени при лихвите по новите кредити. При стандартния кредит на банката и при кредит „Мост” лихвените нива в евро се понижиха с 15 до 50 базисни пункта в зависимост от срока на кредита. Намалението от 50 базисни пункта е за диапазона от 10 до 15 г. В сходен диапазон бяха коригирани и лихвите в евро по заемите за българи в чужбина. Там толерансът беше в границите от 15 до 64 базисни пункта, като най-големи бяха заниженията при кредити със срок до 10 години.
Наред с тези промени, корекция претърпяха и коефициентите на задлъжнялост. Те вече са:
• При чист доход между 500 – 749 лв. – 50%;
• При чист доход между 750 – 999 лв. – 55%;
• При чист доход между 1000 – 1999 лв. – 60%;
• При чист доход ≥ 2000 лв. – 65%.
От 15.03.2010 г., стартира промоционална оферта в допълнение към намалените лихвени проценти по жилищните кредити: без такса за предсрочно погасяване на кредита със собствени средства за всички нови жилищни кредити. Промоцията е валидна до 30.04.2010г.
Също в началото на месеца промени предприе и Банка Пиреос България. Там новостите бяха свързани с кампанията на банката по „Промоционален жилищен кредит Чудо”. Тя стартира на 04.03. и ще продължи до 03.09.2010 г. Основните акценти в кампанията са:
• По-ниска лихва за първите 6 месеца от срока на кредита;
• 12 месеца задължителен гратисен период по главницата (в този период се плащат само лихви);
• 50 лв. за разглеждане на документи и 1.25% такса за усвояване на кредита;
• Месечна такса в размер на 0.065% от одобрения размер на кредита, която включва в себе си застраховка „Имущество”.
Седмица по-късно ОББ също предложи новости по своите продукти. Считано от  11.03.2010 г. банката въведе следните промени при ипотечен кредит за покупка на жилищен имот :
1. Намаляват се лихвените проценти по стандартен ипотечен кредит от 9.50% в лева на 9.00% и от 8.50% в евро на 8.00%
2. Въвежда се отстъпка от 0.50% от стандартните лихвени нива в лева и евро за клиенти с превод на минимум една работна заплата и регистрирано поне едно съгласие за услугата заплащане на битови сметки в ОББ. Лихвените условия за клиенти с превод на работна заплата и заплащане на комунални услуги в ОББ стават 8.50% в лева и 7.50% в евро.
3. Облекчават се условията при закупуване на жилищен имот в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора, Сливен, Добрич, Шумен и Русе, като се  допуска финансиране до 85% в лева и 80% в евро за ипотечни кредити.
4.Увеличава се максималния коефициент дълг/доход до 50% при закупуване на жилищен имот за клиенти с превод на минимум две работни заплати в ОББ.
Корекция претърпя и кредитът на банката за текущи нужди. Максималната сума бе намалена до 120 хил. лв. / 60 хил. евро. Максималният срок на заема също беше намален – от 35 г. на 20 г., а процентът на финансиране от 80% (лева) / 75% (евро) съответно на 60% (лева) / 55% (евро).
Наред с промените по досегашните си продукти банката предложи и някои нови. Това бяха: многоцелеви ипотечен кредит и ипотечен кредит за покупка на търговски имот.
Промяна претърпяха и жилищните кредити – стандартни условия в лева и евро на Райфайзенбанк. В унисон с тенденциите напоследък от трезора също предприеха понижения на лихвите. Така за заемите в евро и лева се понижиха с 50 базисни пункта, независимо за какъв срок ще бъдат отпуснати. Положителна корекция претърпя и съотношението вноска/доход. Размерът на вноската вече може да е до 60%, независимо какъв е дохода на клиента. Наред с тези положителни промени, обаче, годишната такса за управление беше завишена от 0.30% на 0.50% от остатъка по главницата на кредита.
Алианц Банк България също беше сред променящите офертите си по жилищни заеми. Тук те бяха ва различна посока. Банката намали еднократната административна такса от 2% на 1.75% от размера на кредита. Същевременно, обаче, въведе годишна такса за управление на кредитите в размер на 0.40%  годишно от  остатъка по главницата.

 

Статистика „Лоши кредити”

 

 

 

                         Изт.: БНБ и изчисления на МОИТЕ ПАРИ. Данните са към 28.02.2010 г.

 

 

Застраховка „Автокаско” и „ГО”
През изминалия месец се оказа, че застрахователните компании показаха по-висока активност по имуществената застраховка „Авто-каско”, отколкото по задължителната „Гражданска отговорност” на автомобилистите.
В сила от 01.03.2010 г. Евроинс приложи нови минимални тарифни числа по застраховка „Авто-каско” за леки МПС по клауза „Пълно авто – каско”. След тази промяна минималното тарифно число за МПС на възраст до 5 години от датата на производството е 4.70%, за автомобили на възраст от 6-8 год. то е 5.50%, за тези от 9-12 год. 6.50%, а за тези над 12 год. вече е 8.00%. Посочените тарифни числа  са минимални и от тях не могат да се прилагат допълнителни отстъпки.
Особена активност през месец март показаха от Булстрад. Считано от 17.03.2010 г. компанията въведе заповед по застраховка „Авто-каско”, чрез която:


1. Отпадна изискването за извършване на пасивно маркиране при подновяване на застраховката без прекъсване. Това не се отнася за нови застрахователни договори;
2. Отпадна изискването за извършване на оглед, когато са изпълнени следните две условия:
- в изтеклата застраховка не е начислен авансов бонус;
- в новата застраховка не се предоставя отстъпка за липса на щетимост.
В случай обаче, че е предоставен бонус за подновяване на полицата без щети огледът остава задължителен.
По отношение на задължителната застраховка „Гражданска отговорност” на автомобилистите компанията започна активно да прилага „Бонус – Малус” системата. Отстъпки от базовата премия се предоставят в случаите на:
1. Еднократно заплащане на дължимата премия приложимата отстъпка е 15%;
2. Липса на ПТП по вина на застрахования за последните 2 години приложимата отстъпка е 15% и
3. Наличие на шофьорски стаж на водача по-голям от 5 години, където отстъпката е 10%.
След промяната в Тарифата по задължителната застраховка най-ниска цена на застраховката за градовете София, Пловдив, Варна, Бургас и Перник, за леки МПС до 1300 куб. см., където годишната премия възлиза на 157 лв. (без вноска за ГО и ОФ).
В сила от 29.03.2010 г. Армеец удължи промоционалната си кампания по застраховките „Гражданска отговорност” на автомобилистите и „Авто-каско” на МПС. При доброволната застраховка за леки автомобили и джипове (застраховани по клауза „П”-всички рискове) на възраст до 2 години се прилага крайно тарифно число от 4.30%. При леките МПС на възраст над 4-8 години се прилага крайно тарифно число в размер на 5.20%. Тази промоция се прилага за автомобили, които се застраховат за първа година в компанията. Промоционалните условия по тези застраховки са валидни за застрахователни договори, сключени до 31.05.2010 г.
ЕКИП НА МОИТЕ ПАРИ
„МОИТЕ ПАРИ” - Българският Финансов Пътеводител
www.moitepari.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg