EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кораб търси нефт и газ край Крит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кораб търси нефт и газ край Крит

mail12:20 | 02.01.2013прегледи 569 коментарикоментари 0


Край бреговете на гръцкия остров Крит плава изследователският кораб Nordic Explorer на норвежката компания PGS, за да търси находища на нефт и газ в Западна и Южна Гърция, съобщава в. "Имерисия".
Очаква се изследванията да продължат и през целия януари 2013 г. Те по-специално са в района на Ираклион. В таен доклад, публикуван наскоро във в. "Кефалео" бе изнесено твърдението, че в Гърция може би има огромни залежи на природен газ в района на остров Крит.
Съдържанието на доклада е представено през юни на премиера Андонис Самарас и е било отправна точка за Дойче банк, която в края на ноември анализира и преразгледа устойчивостта на гръцкия дълг спрямо бъдещите финансови постъпления, които могат да дойдат от разработването на залежите. В анализа бе препоръчано проучването на района южно от остров Крит спешно да се осъществи. От банката предполагат, че в района има и суров петрол.

В началото на този месец Дойче банк изнесе данни, според които газовите находища в морските дълбини край остров Крит възлизат на 427 милиарда евро, припомня БТА. Според доклада на банката ако се потвърдят геоложките проучвания, ползата за гръцката държава от тези газови находища ще бъде в размер на 214 милиарда евро или 107 на сто от сегашния брутен вътрешен продукт на Гърция. Гърция планира да започне също след март догодина и сондажи за нефт и газ в Йонийско море и по-специално край залива на град Патра, в западната част на Катаколо и близо до град Янина. През първите три месеца на 2013 г. се очаква да бъдат обявени компаниите, които ще се заемат с търсенето на въглеводороди в тези три района в западната част на страната. За участие в проучванията оферти са подали осем енергийни консорциума. Цялата процедура по конкурса трябва да приключи през март, след което ще започнат сондажите.

 


Тагове: Крит, газ, нефт
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg