EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кооперациите стабилни и в криза

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кооперациите стабилни и в криза

mail11:00 | 05.12.2012прегледи 619 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Дори по време на икономическа и финансова криза кооперациите остават стабилни, гъвкави и устойчиви. В България в момента те наброяват близо 2000, като осигуряват заетост на над 50 000 души. В цяла Европа кооперативните организации осигуряват над 5.4 милиона работни места. Също така предоставят условия за достоен труд, осигуряват баланс на половете в управлението, насърчават етническа толерантност, разработват специални програми за заетите за заетите в неравностойно положение, както и за младежите и населението в зряла възраст. Това стана ясно по време на международна конференция за ролята на кооперациите за развитието на социалната икономика, организирана от Икономически и социален съвет на България (ИСС).
Икономиката в България обаче все още има малък принос за решаването на социалните проблеми на обществото, затова усилията на държавата и останалите отговорни институции трябва да са насочени към развитието на социалната икономика у нас, коментира председателят на ИСС проф. Лалко Дулевски. По думите му, в условията на тежка финансова криза, социалната икономика доказва възможностите си, като компенсира онези проблемите пред населението, които не могат да бъдат решени от държавата или от пазара. Затова е необходимо много по-ясно и конкретно да се формулира основните форми на социална икономика, които да бъдат подкрепени с надеждни законови гаранции. Дулевски призова достъпът до финансов ресурс на субектите на социалната икономика да бъде по-добре контролиран, защото много бизнес структури, които не са носители на ценностите на социалната икономика, използват нерегламентирано тези ресурси за задоволяване на собствените си нужди.
От института изразиха загрижеността на гражданското общество от задълбочаващата се тенденция на влошаване на социалния статус на хората с увреждания и много високите равнища на безработица сред тях. По данни на Националният статистически институт и Националният осигурителен институт хората с увреждания в работоспособна възраст са около 200 000 души, като само около 10% от тях са заети в различни сфери на обществения живот. Съветът констатира и тревожната тенденция на намаляване както на броя на специализираните предприятия и кооперации така и на заетите в тях хора с увреждания.
За периода от 1990 - 2012 г. броят на заетите хора с увреждания в специализираните предприятия и кооперации е намалял с драстичните 92.4 %. Недостатъчната гъвкавост и ефективност на прилаганите политики по осигуряване на заетост на хората с увреждания води до тяхната социална изолация, намалява мотивацията им за допълнителна квалификация и търсене на работа, констатира Съвета. Друга важна констатация е, че въпреки създадената нормативна база, проблемът за достъпа на хората с увреждания до работните места, местоживеене, транспорт, ведомствени, културни и др. сгради, все още не намира добро решение, поради неосигурен финансов ресурс и неефективен контрол от страна на държавата и общинските институции. Според ИСС не са достатъчни резултатите от приложените вече мерки за повишаване трудовата заетост на хората с увреждания и затова препоръчват да се разработят по-ефективни икономически стимули, с цел повишаване на заинтересоваността на работодателите, в специализирана и обичайна работна страна, при създаването на подходяща работна среда за хората с увреждания; да се усъвършенства на нормативната уредба така, че да се преустановят констатираните негативни тенденции и се осигури бърз преход към разширяване обхвата на социалната и трудова интеграция на хората с увреждания, с цел подобряване на социалния им статус; да се предприемат мерки за насърчаване на публично-частното партньорство на общините със специализираните предприятия и кооперации за развитие на социалната и трудова интеграция на хората с увреждания.
Според ИСС държавата трябва да подпомага кооперациите чрез отпускане на субсидии, като част от тези субсидии са за транспортните разходи при доставката на храна. Потребителските кооперации в България са единствените доставчици на хляб и други жизненоважни хранителни продукти в 2000 населени високо планински райони в страната, като всеки от тях има по около 500 души население.
Ролята на кооперациите в социалната икономика е изключително важна, защото те са част от дефиницията за икономика и са най-важният стълб от социалната икономика, коментира и Етиен Флимлин, съпрезидент на „Кооперативна Европа – Европейски регион на Международния кооперативен алианс”. Той посочи, че съществуват над 160 кооперации в различни държави-членки на Европейският съюз, като всеки трети човек е засегнат пряко или непряко от тях. В Италия например 50% от хранително-вкусовата промишленост се обединява от кооперациите, а около две-трети от кредитите във Франция се осигуряват от икономиката. По време на криза заетостта в кооперациите отбелязва ръст от 23%, заяви още Флимлин посочи, че всяка една кооперация е школа за демокрация, която е основана върху взаимното сътрудничество и фундаментални ценности като свобода и солидарност и че е задължително дългосрочна стратегия и добри взаимоотношения, които са върху диалог и прозрачност.
Бисер Славков, представител на кооперативните организации в България, обясни, че в момента има много предизвикателствата пред кооперациите, което налага да се проведат радикални промени, насочени към техническо и технологично обновление , повишаване на качеството и конкурентоспособността на произвежданата продукция и извършваните услуги. Според Славков на този етап подкрепата на кооперативния модел в социалната икономика трябва да се приложи поне три направления. Първо: целево ползване от кооперативните организации на средствата от европейските структурни фондове чрез обособяване на самостоятелни обекти за финансиране на социални предприятия. Второ – възобновяване на данъчната преференция за субектите на кооперативната система, свързани с инвестиции в стопанската дейност, която е била отменена през 20120 г. Трето – въвеждане на данъчни облекчения под формата на минимална помощ за закупени активи предназначени за социална дейност на кооперативните субекти.
В момента 50% от хората с увреждания в страната работят в кооперациите, а близо една четвърт от населението на нашата страна свързва интересите си с кооперативната система, Българските кооперации пък се представляват от Централния кооперативен съвет, Националния съюз на земеделските кооперации, Националния съюз на трудовопроизводителните кооперации и Националния съюз на кооперациите на инвалидите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg