EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Конференция за киберсигурността

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конференция за киберсигурността

mail13:00 | 19.10.2011прегледи 1244 коментарикоментари 0


Първа регионална конференция по киберсигурност и киберпрестъпност за държавите от Югоизточна Европа започва от днес до 21 октомври в София, съобщи БНТ. Форумът ще бъде открит от изпълняващия длъжността министър на вътрешните работи Веселин Вучков и от посланика на САЩ у нас Джеймс Уорлик. На конференцията ще присъстват представители на водещи компании в областта на информационните и компютърните технологии, финансови организации и неправителствения сектор. Те ще имат възможността да се срещнат с ръководителите на правоохранителните органи от държавите в: Югоизточна Европа, Русия, САЩ и Украйна, работещи по противодействие на организираната престъпност и в частност на киберпрестъпността. За наблюдатели на конференцията са поканени Европол, Интерпол, Европейската комисия и Съвета на Европа.
През последните години се наблюдава устойчива тенденция на увеличаване броят и разнообразието на констатираните кибератаки като обхват, използвани технологии и преследвани цели. Това отбеляза заместник-министърът на отбраната Августина Цветкова, предаде репортер на БГНЕС. "Защитата и сигурността на кибер пространството е сериозно предизвикателство, което поставя нови изисквания пред държавите-членки на ЕС и НАТО", добави зам.-министър Цветкова. "Липсва национален надведомствен орган, който да координира и консолидира усилията на заинтересованите ведомства и държавни структури по разработването на Национална стратегия за киберсигурност, която да обхваща както обществените публични мрежи, така и мрежите за класифицирана информация и която ще съответства на политиките на ЕС и НАТО в тази област. Със заповед на премиера е формирана междуведомствената работна група по проблемите на кибернетичната защита, която да предложи състав, правомощия, мисия, функция и задачи на Национален орган по кибернетична сигурност", изтъкна още зам.-министър Августина Цветкова.
"Няма съмнение, че колосалните печалби примамват хиляди компютърни специалисти да прекрачат границите на закона и да се превърнат в киберпрестъпници", каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов. Отмина времето на кибер пакостниците, които в името на славата, причиняваха загуби. В последно време тяхното място е заето от организирани синдикати, чиито действия са насочени към извличане на колосални печалби, кражба на интелектуална собственост, загуба на идентичност, коментира още Русинов. Той припомни, че България бе съвносител на Резолюцията на ООН за създаването на култура за киберсигурност. Като член на проекта "Импакт" България получава в реално време информация за конкретни киберзаплахи и указания за превантивни действия.
Веселин Вучков, който в момента замества министъра на вътрешните работи, отбеляза, че киберпрестъпността е една от най-бързо развиваща се форми на престъпност с изцяло трансграничен характер. Нейното противодействие изисква бързи и адекватни мерки и обединяване на усилията на частния и обществения сектор, добави той.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 903