EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Контрол над хранителните добавки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контрол над хранителните добавки

mail17:00 | 30.01.2012прегледи 1005 коментарикоментари 0


От днес, 30 януари 2012 година Българска агенция по безопасност на храните стартира масирани проверки в производствени предприятия и обекти за търговия на едро и дребно с хранителни добавки. Нарастващите проблеми и необходимостта на потребителите от гарантиране на техните интереси и най-вече – на здравето им, наложиха предприемането на спешни и решителни мерки в тяхна защита. МЗХ и БАБХ предприемат мерки по отношение на хранителните добавки, с цел стриктно прилагане на нашето законодателство и в съответствие с наложилата се в Европейския съюз практика.
За разрешаването на тези проблеми БАБХ стартира от 30 януари извършването на засилени проверки на производителите, доставчиците и търговците на хранителни добавки. Проверките ще обхванат съответствието на регистрираните обекти със законовите изисквания по отношение на: съответствие на сграден фонд и оборудване, въведени системи за самоконтрол, технологична документация, състав, и най-вече – етикетирането, с оглед избягване приписването на хранителните добавки на свойства да предпазват, лекуват и излекуват от болести при човека.
"Хранителни добавки" са храни, предназначени да допълнят нормалната диета и които представляват концентрирани източници на витамини и минерали или други вещества с хранителен или физиологичен ефект, използвани самостоятелно или в комбинация, които се пускат на пазара в дозирани форми, като капсули, таблетки, хапчета и други подобни, на прах, ампули с течност и други подобни течни или прахообразни форми, предназначени да бъдат приемани в предварително дозирани малки количества. „Хранителните добавки“ само и единствено допълват всекидневното меню, като не заместват пълноценната храна на човека. Те се продават само в обекти, регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните, както и в аптеки и дрогерии.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg