EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Контраблокада на "Кулата" & Обсъждане в Брюксел

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Контраблокада на "Кулата" & Обсъждане в Брюксел

mail07:05 | 17.02.2016прегледи 1422 коментарикоментари 0


Гръцката страна е заявила готовност да отвори границата, дори и за по-голям период  от време - за 48 часа, съобщи пред журналисти в МС министърът на транспорта Ивайло Московски. Българските превозвачи искат гаранция, че ежедневно ще се спазва договореното предния път и за това граничните пунктове да не се затварят, както стана последните два дни, допълни министърът.
Той съобщи, че вероятно ще се наложи отново да посети границата. Договарям в момента среща с областния управител на Серес и ще преценим какво е възможно да се направи, каза министърът.
Министърът напомни, че през 2010 г. загубите на страната ни заради подобна ситуация са били за около десет милиона евро и предположи, че сега ще бъдат в същия порядък, а дори и повече.

Българските превозвачи ще затворят всички гранични пунктове по границата с Гърция. Това каза Ангел Траков, член на УС на Съюза на международните превозвачи. По думите му тази стъпка се предприема, защото превозвачите вече нямат друг полезен ход. Траков бе категоричен, че с блокадите българската икономика търпи огромни загуби. Той не изключи възможността отново да се стигне до напрежение. 

„Българското правителство полага достатъчно усилия, за да се реши проблема. Доколкото имам информация от министър Митов и от министър Московски, Бойко Борисов като премиер, е разговарял няколко пъти с гръцкия премиер Алексис Ципрас, който е казал, че няма влияние над протестиращите земеделски производители. От гръцка страна казват, че не могат да преговарят с фермерите и реално българското правителство няма с кого да преговаря. Заместник-министърът преговаряше с шайка пияни фермери миналата седмица, за да се отвори графика“, коментира Ангел Траков. Той подчерта, че това е абсолютно патова ситуация и българските превозвачи не знаят кого да упрекнат за случващото се. По думите му единствената надежда е да се търси подкрепа от Европа. 

Според Траков протестите на гръцките фермери, които вече са ежегодни, съсипват българската икономика, която и без това е затруднена. „Българските превозвачи са твърдо решени да търсят правата си”, подчерта Ангел Траков. 

Отзвук в Брюксел

Вицепремиерът по координация на европейските политики и институционални въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева постави на Съвет „Общи въпроси” в Брюксел пред останалите 27 държави-членки на ЕС и ЕК, въпроса за блокадата на българо-гръцката граница. Всеки може да протестира, но това по никакъв начин не може да нарушава правото на свободно движение на стоки и хора в ЕС, заяви Кунева. Тя представи българската позиция и предупреди, че блокадата носи загуби на транспортните фирми и икономиката ни.

Замeстник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс посочи, че подържат ежедневен контакт с гръцката страна и получават информация за състоянието по границата. Очаква се гръцките власти да изпратят днес писмо до ЕК с информация и предложения как да се реши проблема. Гръцката страна очаква в много кратки срокове да започне преговори с фермери.

Какво се случи вчера?

Както вече съобщихме, безсрочна контраблокада на пункта "Кулата" обявиха вчера българските превозвачи, които бяха подкрепени от спедиторски фирми и граждани от района. С жива верига беше затворено пътното платно преди гишетата за проверка и контрол, като хората искат незабавна намеса на Европейската комисия и Европейския парламент. Стотици шофьори на ТИР-ове, блокирани в километрични опашки от двете страни на границата, излязоха преди час от камионите си и пристигнаха пеша до граничния пункт, който беше затворен с жива верига и метални ограждения.  
 Около два часа преди това заседава инициативният комитет, създаден тук миналия вторник, за да защитава едно от основните права в ЕС – на свободното придвижване на стоки, капитали и хора. Решението им беше категорично и оповестено от  Вангел Василев от контактната група. След обяд стана ясно, че Съюзът на международните превозвачи е взел решение да бъдат затворени и останалите четири гранични пункта.
 На нас не са ни нарушени правата като граждани на република България – на нас са ни нарушени правата като европейски граждани, подчерта Василев и допълни:

Започваме пълна блокада на ГКПП "Кулата" и желаем тук на място да пристигнат еврокомисарят и хора от Европейския съюз, да видят какво се случва, да извикат тук на място  представители или емисари на гръцкото правителство и абсолютно пред всичките хора да се проведе едно заседание, на което да кажат – премахват  ли блокадата или не. Ако те не премахнат пълната блокада, и ние няма да я премахнем. До крайното решение за втората контраблокада на наша територия се стигна и заради информация, че  протестиращите фермери от южната ни съседка са уведомили гръцките власти за 72-часова блокада на границата за тежкотоварни камиони. Нашите превозвачи са категорични, че няма да пропускат никакви превозни средства, дори и пешеходци от Гърция, които идват в България на шопинг  и хазарт туризъм.


По-рано през вчерашния ден представители на фирми за международни превози и шофьори на тежкотоварни камиони блокираха междинната зона преди граничния пункт "Кулата". Колоната от тежкотоварни камиони на наша територия достигаше осем километра. Стотици шофьори тръгнаха пеша към Кулата, за да заявят готовност за стачни действия и след едночасово обсъждане на ситуацията, инициативният комитет, създаден още миналата седмица, обяви решението за затварянето на пътя с жива верига. За действията бяха уведомени полицията и областният управител на Благоевград. За ситуацията е бил информиран министърът на транспорта Ивайло Московски.

Днес като последица от блогадата по границата дойде съобщението от "Български пощи":

Поради блокадата на граничен пункт Кулата в резултат на стачката на гръцките фермери, днес, 17 февруари 2016 година „Български пощи” ЕАД не размениха поща по земен път с пощенския оператор на Гърция. Това е вторият случай на спиране на размяната в резултат на блокадата на българо–гръцката граница.

/МС, Радио Фокус, БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg