EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Гръцката блокада в Съвета на ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Гръцката блокада в Съвета на ЕС

mail11:25 | 16.02.2016прегледи 1113 коментарикоментари 0


България ще представи днес пред Съвета на ЕС по общи въпроси темата за блокадата на българо-гръцката граница, съобщава БТА. Не е предвидено по тази тема да бъдат взети решения, но е възможно да има обсъждане. В края на миналата седмица Европейската комисия изрази загриженост от обстановката по българо-гръцката граница и съобщи, че е изпратила писмо на властите в Атина. ЕК отбеляза, че България и Гърция са длъжни да й съобщават за обстановката, а Атина е задължена да посочи какви мерки е предприела и ще предприеме, за да се осигури свободното движение на стоки в ЕС. Съветът на ЕС ще продължи с подготовката на заседанието на Европейския съвет в края на тази седмица.

Представители на фирми за международни превози и шофьори на тежкотоварни камиони блокират междинната зона преди граничния пункт "Кулата", предаде БНР. Осем километра е вече колоната от тежкотоварни камиони на наша територия, а стотици шофьори тръгнаха пеша към Кулата, за да заявят готовност за стачни действия. След едночасово обсъждане на ситуацията, инициативният комитет, създаден още миналата седмица, обяви решението за затварянето на пътя с жива верига. За действията са уведомени полицията и областният управител на Благоевград.
Хората са категорични, че дори гръцките фермери да отворят поредният 5-часов прозорец за пропускане на камионите, няма да отстъпят, тъй като това не решава проблема и договореностите не се спазват. За ситуацията е информиран министърът на транспорта Ивайло Московски.
Расте напрежението сред нашите превозвачи, блокирани на гръцка територия – някои от тях изминаха пеша над три километра, за да се включат в протестните действия на Кулата и упрекнаха българската държава, че ги оставя на произвола на съдбата. На гръцка територия колоната от чакащи камиони вече е над 15 километра, като според нашите шофьори там, в понеделник протестиращите фермери в Гърция са уведомили техните власти за 72-часова блокада на границата. Официално потвърждение на тази информация все още няма на наша територия.

Този път ще искаме категорично и ясно гръцките земеделци да кажат, че границата повече няма да бъде блокирана. Това каза за Агенция „Фокус” Илиян Филипов от Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт. „Гръцките фермери трябва да разберат, че не може да извиват ръцете на България със искания, които са техни проблеми в Гърция и да ги прехвърлят в България”, посочи той и допълни, че в Гърция има закон, според който фермерите нямат право да блокират национални пътни артерии и гранични пунктове, а начинът да се намери изход от ситуацията е да се спазват законите. „След като гръцкото правителство разрешава тези незаконни действия на техните земеделци ние нямаме друг избор освен да предприемем същите действия срещу тях”, заяви Илиан Филипов. „Гърция, която е импортно ориентирана, което означава че повечето е внос, отколкото износ. За гърците е много по-добре границата да работи, за да могат да правят внос на стоки, значи ударът ще бъде по-голям за Гърция, отколкото за България”, коментира той. „Земеделците в момента нямат работа и искат, като им се отвори работа, те сами ще тръгнат да си орат. Няма да стоят на границата, това е ясно. Всяка година го гледаме това нещо”, каза още Илиян Филипов.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1062