EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкурси за 107 млн.евро за ИКТ проекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурси за 107 млн.евро за ИКТ проекти

mail12:55 | 11.02.2010прегледи 970 коментарикоментари 0


Информационен ден, посветен на Четвъртия конкурс на Програма "Подкрепа за ИКТ политики" от Рамкова програма "Конкурентоспособност и иновации" на Европейската общност, организира Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Събитието ще се състои на 16 февруари, вторник oт 9:00 часа в големия салон на БАН,  ул. "15 ноември" № 1, информират от пресслужбата на министерството.
Предложения се подават от 21 януари до 1 юни, а бюджетът за всички държави от общността е 107 млн. евро.

Ще бъдат приемани проекти с европейско измерение в шест тематични области:


•     ИКТ за ниско въглеродна икономика и „интелигентна" мобилност;
•     Цифрови библиотеки;
•     ИКТ за здравеопазване и за социално приобщаване;
•     Отворени иновации за бъдещи интернет базирани услуги в „интелигентните" градове;
•     ИКТ за подобряване на публичните услуги за гражданите и бизнеса;
•     Многоезично УЕБ пространство.

Типовете проекти, които ще се финансират са:


•     Пилотно общо решение за предоставяне на оперативно съвместими електронни услуги в страните от ЕС. В проекта трябва да участват най-малко 6 национални администрации от държавите-членки или упълномощени от тях центрове за компетентност. Програмата финансира до 50 % от разходите.
•     ИКТ базирана иновативна услуга в реални условия. В проекта участват най-малко 4 юридически лица от 4 различни държави от ЕС или асоциирани страни. Финансират се до 50 % от разходите. Този тип разработки е най-подходящ за участие на високотехнологичните фирми.
•     Тематични мрежи, които обединяват производители, доставчици, държавни институции, потребители, неправителствени организации. Те трябва да споделят своя опит и ресурси за подкрепа на реализацията на политики в областта на ИКТ. Изисква се участие на поне 7 юридически лица от държави-членки на ЕС или асоциирани страни.
•     Мрежи за най-добри практики, които стимулират приемането и широкото прилагане на стандарти за по-достъпни цифрови библиотеки. Нужни са най-малко 7 юридически лица от държави от ЕС или асоциирани страни. Програмата финансира до 80 % от разходите.

Проектите трябва да притежават т.нар. "европейско измерение", т.е. резултатите от тях да имат въздействие не само върху държавите участници, но и върху Европейския съюз като цяло.
От 2007 г. досега са организирани три годишни конкурса по програма «Подкрепа за ИКТ политики». През 2009 г. българските организации, които са се включили, са получили финансиране  в размер на 1,745 млн. евро. Участвали са 33 наши организации (държавни институции, малки и средни предприятия, университети и неправителствени организации). Осем проекта със 14 български участника са били успешни. Най-активни са малките и средни фирми, което се оценява високо от Европейската комисия.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161