EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Конкуренция за работни места

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкуренция за работни места

mail09:50 | 28.10.2011прегледи 552 коментарикоментари 0


На територията, обслужвана от дирекцията по заетостта - Бургас, Сливен и Ямбол, за едно работно място се борят 19 лица, съобщи „Фактор”. Данните бяха изнесени на традиционната съвместна пресконференция от дирекцията, Областна служба безопасност на труд и дирекция бюро по труда.
Конкретно за общините обслужвани от дирекция Бюро по труда, броят спада на 17. По думите на директора на регионалната дирекция по заетостта Кольо Колев безработните са от всички сектори, но към края на септември в голямата си част са били такива, които идват от туристическия сектор.
Агенцията по заетостта е бенефициент по няколко програми по ОП "Развитие на човешките ресурси" - "Аз мога", "Отново на работа", "Ново начало", "Да успеем заедно" , "По-близо до работа". По проект "Вземи живота си в свои ръце" имам подадени осем проекта. Освен това започна проект за предприемчивите българи компонент 1 по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по операция за стартиране развитие на самостоятелно стопанска дейност.
Той ще мине на три етапа. По най-новата схема, която стартира на 17 този месец е "Безопасен труд" ще има организиран информационен ден, който ще е на 2 ноември. Минималния размер за безвъзмездна финансова помощ е 50 хил. а максималния 200 хил. лв като за малки и средни предприятия не се изисква съфинансиране от страна на кандидата, а за големите предприятия съфинансирането е 20% от стойността на договора. Участва се също с проект от работодателя. Целта е да се създадат необходимите безопасни условия на труд на служителите.
14 безработни се конкурират за едно работно място във великотърновско, съобщи „Янтра Днес”. Фирмите са обявили 218 свободни работни места, незаети остават 33. Основната причина е разминаването в изискванията на безработните и работодателите за квалификация и заплащане на труда, коментира състоянието на трудовия пазар във В. Търново, Елена и Златарица Обрешко Нечев, директор на Бюрото по труда, обслужващо трите общини.
Работодателите търсят основно работници без квалификация. 67% от свободните места са за общи работници, 29% са за специалисти и останалите са за хора с работническа професия. Най-бързо се заемат позициите за нискоквалифицираните кадри.
405 човека са загубили работата си през септември в общините Велико Търново, Елена и Златарица. Най-много хора – 223 са освободили магазините, хотелите и заведенията за обществено хранене. Индустрията е генерирала нови 91 безработни. От регистрираните в Бюрото по труда във В. Търново работа през септември са си намерили 263 души. Отпадналите от регистрация 165 безработни заради наказание водят до изкуствено намаляване на безработицата с превес на изходящия над входящия поток.
Във Велико Търново безработицата за септември е 6,2 %, Елена – 17,9 % и в Златарица – 30,5 %.
92 безработни са подали документи в Бюрото по труда за започване на собствен бизнес с пари от държавата по ОП “Развитие на човешките ресурси”. 672 работници и служители кандидатстват за безплатното обучение по компютри и чужди езици. На този етап са одобрени едва 197, а само 1 е започнал обучение.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg