EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Конкурентоспособност на българската икономика 2021

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Конкурентоспособност на българската икономика 2021

mail06:40 | 21.06.2021прегледи 816 коментарикоментари 0


Според Годишника на световната конкурентоспособност за 2021 г. на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария) през последните дванадесет години българската икономика, подпомагана от ЕС, продължава да расте, но със сравнително ниски темпове и все още е далеч от пълния си потенциал. През  2021 г. България се нарежда на 53-то място от 64 страни, с което бележи спад с пет позиции в сравнение с 2020 г. и петнадесет позиции в сравнение с 2009 г.  По този начин българската икономика остава сред най-неконкурентноспособните в Европа. Основно безпокойство буди фактът, че дългосрочните фактори на конкурентоспособност продължават да са в застой. Така възможността за осъществяване на реформи или бърз икономически напредък се ограничава допълнително освен ако няма радикална промяна в подходa при разработването на политики засягащи държавното управление и бизнес лидерството.

Основни предизвикателства и възможности за подобряване на конкурентоспособността на България за 2021 г.

Политическа нестабилност и бавен темп на ваксинация срещу COVID-19.

Ограничен достъп до електронно управление.

Бавен енергиен преход и високи енергийни разходи за бизнеса.

Изоставащо качество на университетското образование, изтичане на мозъци и ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност (НИРД).

Трайни проблеми в областта на управлението и корупцията.

Източник: Годишник на световната конкурентоспособност и Център за изследване на демокрацията, 2021.

 

Извънредното положение, предизвиканото от пандемията, доведе до спад в бизнес циклите. Очаква се спад в сферите на заетостта, доходите на домакинствата и натрупаните приходи за частния сектор. Тъй като социалната уязвимост е изострена от продължаващата криза, съществуват потенциални заплахи за индекса на бедност и жизнения стандарт.

. ОБЩА КЛАСАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ 2006-2021 Г.

ФИГУРА 1. ОБЩА КЛАСАЦИЯ НА БЪЛГАРИЯ 2006-2021 Г.

 Източник: Годишник на световната конкурентоспособност, 2021.


Според проучването България има голям потенциал за подобрение на инфраструктурата в технологичния сектор и жизненоважните научноизследователски области. Годишникът също така отбелязва, че кибер-сигурността и защитата на данните не са приоритет в България, което компрометира цифровата архитектура.

България се нарежда сред 10-те държави с най-ниско (или конкурентно от гл.т. на бизнеса) възнаграждение на мениджмънт персонала, специалистите в сферата на услугите и дългосрочен растеж на работната сила. Ниската ставка на корпоративния данък в страната привлича чуждестранните инвеститори и подобрява средата за глобален аутсорсинг. Въпреки това България страда от несигурност на пазара, неефективно финансово управление, намалено качество на образованието, изтичане на мозъци, емиграция и демотивирана работна сила.

Правителствената ефективност се смята за ниска в ключови области като съдебна власт, законодателство, политика на централната банка, договори в публичния сектор и предоставяне на стимули за насърчаване на предприемачеството и икономическия растеж.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg