EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колкото по-прост телефон, толкова по-добре

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колкото по-прост телефон, толкова по-добре

mail13:20 | 05.05.2012прегледи 1528 коментарикоментари 0


Правилото "по-малко е повече" важи, когато става дума за мобилни телефони за възрастни хора, но всъщност не всички устройства, рекламирани като подходящи за тях, са лесни за употреба, отбелязва ДПА. Възрастните се оплакват например, че клавишите на клавиатурата са твърде малки, а менютата - твърде сложни. Това не помага на хората в напреднала възраст, които отдават голямо значение на лесното използване на устройствата. "Повечето от тях имат мобилен телефон, за да потърсят помощ при спешни случаи. Малцина искат да бъдат винаги на разположение. За тях SMS съобщенията са твърде безлични", посочва изследователят Никола Билщайн от Католическия университет в Айхщет.
Билщайн изследва техническите нужди на възрастните хора като част от проект, спонсориран от германското министерство на образованието. За да съберат необходимите данни, експертите са интервюирали 70 души в напреднала възраст и експерти и са помолили 450 души да попълнят въпросници. Една от целите е да се установи какво прави един телефон специално за възрастните. "Клавиатурата на мобилния телефон трябва да бъде голяма, а екранът - лесен за четене. От друга страна, не бива да личи, че телефонът е за стари хора и да има огромни копчета", посочва експертът. Трябва да се намери баланс между функционалност и дизайн, отбелязват експертът по мобилни телефони Маркус Екщайн. Първите подобни устройства, например, напомняха на болнично оборудване, припомня специалистът.
Освен външния вид телефоните за възрастни трябва да имат и добър звук, а мнозина искат и да светят при позвъняване. За други характеристики обаче мненията се разминават. "Някои искат да има бутон за спешни случаи, или внуците им го искат. Други пък заявяват, че изобщо не желаят нещо такова",
казва Екщайн. Много мобилни телефони, направени за възрастни потребители, имат такова копче - при натискането му се звъни последователно на няколко номера, докато някой приеме обаждането или разговорът се прехвърля на високоговорител. Някои телефони имат функция за изпращане и на SMS.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg