EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко ще скочи петролът?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко ще скочи петролът?

mail18:32 | 20.03.2011прегледи 1144 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Военните удари, които започнаха от събота вечер по обекти в Либия ще доведат до поскъпване на петрола през следващата седмица, отбелязва в анализ агенция Reuters. И това добре знае самият Кадафи, които веднага след първите атаки обяви, че военната операция е дело на западните терористи и колониалисти, алчни за либийския петрол.
Очевидно идва краят в понижението на цените на петрола, което видяхме през последните седем дни след трусовете в Япония.
Анализатори очакват сорт брент да стигне пика си от 119.79 долара за барел, реализиран през февруари, в петък той се продаваше за 113.93 долара за барел. Тексаският суров петрол по всяка вероятност ще надмине ръста от 4.2%, реализиран през миналата седмица. Сорт брент стигна 120 долара за барел, като доближи до рекорда си от 150 долара за барел, отбелязан през лятото на 2008 година.
От началото на годината петролът поскъпна с 20%, като това основно се дължи на напрежението в Северна Африка, започнало от Тунис през Египет, Йемен, Бахрейн и сега Либия. Либия, дванадесетият по големина износител на петрол, сви с около 400 хил. барела на ден производството, което обикновено е 1.6 млн. барела. По всяка вероятност военната операция ще доведе до пълно спиране на добива.
Както вече писа EN.bg преди дни няколко влиятелни страни от ОПЕК обмислят да последват Саудитска Арабия и да увеличат производството на петрол, за да задържат цените. Според в. Financial Times Кувейт, Обединените арабски емирства и Нигерия ще увеличат производството си до началото на април, като общо трите страни ще добиват 300 хил. барела на ден повече, като Кувейт и ОАЕ ще произведат 100-150 хил. барела общо, 150-200 хил. барела Нигерия. Саудитска Арабия вече направи това, за да компенсира понижения износ от Либия, като произвежда 9.2-9.3 млн. барела на ден, което е с около 700 хил. барела повече от обикновено.
Goldman Sachs Group повиши прогнозата си за средната цена на петрола в Ню Йорк през второто тримесечие на 105 USD на барел, което е с 4.50 USD повече от предишната оценка. Анализаторите на банката смятат, че увеличеното производство в Саудитска Арабия и намалените доставки от Либия ограничават възможността на ОПЕК да компенсира евентуални допълнителни спадове на доставките. Според тях резервните мощности на ОПЕК са паднали под 2 млн. барела на ден.
Но всичко това бе валидно до преди военните удари от събота вечер. Дали сега ситуацията ще се промени рязко, предстои да се види. Нека не забравяме, че военната операция, която започнаха САЩ, Великобритания, Франция, Канада, Бахрейн на практика се подкрепя от целия арабски свят с изключение на Сирия и Иран.

Цената на петрола, както и икономическите трудности на Япония ще окажат влияние върху глобалното възстановяване на икономиката, както и върху икономиката на България, коментираха днес икономисти от групата Macro Watch на Отворено общество, които правят анализи на всеки четири месеца, посветени на стопанството на страната. Повишението на цената на петрола и инфлацията, която може да се генерира, са първите притеснения по отношение на България. Колкото по-силна е финансовата дисциплина и воля за реформи, толкова по-бързо ще се подобри бизнес средата и доверието на инвеститорите, като така ефектите от външните фактори няма да се усетят силно. Георги Ангелов подчерта, че постигнатият икономически растеж от 0.2 % през 2010 е на практика нулев, защото попада в рамките на статистическата грешка. Липсата на реформи, популизмът на политиците и разрастването на бюджетния дефицит, ни поставят на незавидно място и по отношения на индустриалния напредък. "2010 година бе загубена за българската икономика и това трябва да бъде обица на ухото за правителството", коментира икономистът. Положителни тенденции се отчитат само за последното тримесечие по отношение на БВП и преките чуждестранни инвестиции. Заетостта, обаче, продължава да бъде проблемен сектор за страната.

 


 


Тагове: петрол, цени, Либия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg