EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко ток изхарчихме по празниците?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко ток изхарчихме по празниците?

mail12:06 | 30.12.2015прегледи 1205 коментарикоментари 0


Диспечерските данни на EVN България показват, че общо за периода 24 декември – 27 декември 2015 г. клиентите на дружеството са консумирали общо 98 548 000 киловатчаса електроенергия. Тези стойности са близки до потреблението през тези дни на 2014 г., когато са консумирани общо 100 122 000 киловатчаса.

Върховият товар през отминалите празнични дни е регистриран на 24 декември 2015 г., когато е бил 1 447 MW (мегавата), сочат диспечерските данни на дружеството. За сравнение върховият товар за този период на 2014 г. е регистриран на 27 декември 2014 г., когато е бил 1 456 MW (мегавата).

По-ниско потребление на ток през Коледните празници в сравнение с миналата година регистрираха специалистите на ЕНЕРГО-ПРО

С около 3% по-малко ток са консумирали клиентите на ЕНЕРГО-ПРО през периода 24-27 декември в сравнение със същите дни на 2014 година. Това показват данните на компанията, която доставя електроенергия на 1.1 милиона потребители в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе, Силистра, Добрич, Разград, Търговище и Шумен. За четирите почивни дни около Коледа общото количество консумирана електрическа енергия от клиентите на држеството е било близо 62 хил. мегаватчаса. През същите дни на 2014 година са били потребени с около 2 хил. мегаватчаса повече.

Според специалистите на компанията, вероятната причина за по-ниското потребление на електроенергия през тазгодишните Коледни празници е изключително топлото за сезона време. Най-сериозен е спадът на потреблението в област Варна. Единствено в областите Добрич и Разград се наблюдава по-висока консумация на електрическа енергия спрямо Коледните празници през 2014 година.

Към момента останалите от ЧЕЗ не са предоставили данни за потреблението на електроенергия през празничните дни.

Кражби на електрически съоръжения оставиха над 50 хиляди домакинства в Североизточна България без ток през 2015 година

Кражби на съоръжения от електроразпределителната мрежа оставиха без ток над 50 хиляди домакинства и стопански обекти през 2015 година на територията, обслужвана от ЕНЕРГО-ПРО. От началото на годината са регистрирани 33 изключвания на електропроводи средно напрежение, вследствие на посегателства на обекти от мрежата в областите Варна, Велико Търново, Габрово, Русе и Разград. Общата продължителност на времето, през което хората са останали без ток в резултат на кражбите, е над 116 часа.

Съоръженията, които стават обект на набези, са най-често медни и алуминиеви проводници от въздушната мрежа, електромери, различни видове трансформаторни системи, от които злоумишлениците демонтират части или източват технически течности. Сред откраднатите съоръжения има и съвсем нови, за които компанията е инвестирала средства през последните 2-3 години.

Освен че нанасят материални щети на електроразпределителните дружества, тези деяния вредят на сигурността и безопасността на захранването, създават рискове за живота и здравето на много хора, оставят клиентите на дружеството без ток, докато причинените от тях аварии не бъдат отстранени. Кражбата на нулев проводник, например, води до подаването на високо напрежение към домовете на хората, от които се повреждат електроуреди и битова техника.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg