EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко струва Португалия ясно днес

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко струва Португалия ясно днес

mail10:30 | 12.01.2011прегледи 962 коментарикоментари 0


Португалия настоява, че няма нужда от международна финансова помощ, за да реши дълговите си проблеми, но днес й предстои търг на държавни облигации, който може да разкрие цената на самостоятелното справяне с дълговете и може би дори да засили европейската финансова криза, предаде Асошиейтед прес.
Инвеститорите определят задлъжнялата страна като евентуална следваща жертва на кризата, като лихвите по държавните облигации достигнаха едва поносими равнища.
Напрежението на пазара спадна леко, след като вчера Япония, заинтересована от високите лихви и следвайки примера на Китай, който също пое подобен ангажимент, заяви, че ще подпомогне европейските усилия за спасително финансиране.
Португалският премиер Жозе Сократиш се постара да успокои положението с доказателства, че правителството му, което въведе орязване на плащанията и увеличи данъците, намалява бюджетния си дефицит.
Португалия представлява само 2% от БВП на еврозоната - почти колкото Гърция и Ирландия, които миналата година прибягнаха до спасителна финансова помощ от ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).
Според анализатори Португалия ще има нужда от спасителен пакет на стойност между 65 милиарда долара и 130 милиарда долара. Евентуална спасителна помощ за Испания, която също е затънала в дългове, ще бъде многократно по-голяма.

 


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg