EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко са българските работници в UK?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко са българските работници в UK?

mail13:15 | 14.05.2014прегледи 1207 коментарикоментари 0


Броят на българите и румънците, които работят във Великобритания, е спаднал от 144 000 през последните три месеца на 2013 година до 140 000 през първото тримесечие на тази година, сочат оповестените днес официални статистически данни, цитирани от ДПА. Сред британците се ширеха опасенията, че имигрантски поток от двете държави ще залее страната след премахването на ограниченията за работа във Великобритания за румънци и българи в началото на годината. Смята се, че тези страхове са в основата на сегашния успех в проучванията на общественото мнение на антиимигранската Партия за независимост на Обединеното кралство, която се очаква да спечели европейските избори във Великобритания следващата седмица. На годишна база обаче има увеличение на броя на имигрантите от България и Румъния, сочат статистическите данни. Увеличението е с 28 000 спрямо същия период на миналата година.
Около 144 000 българи и румънци са работели във Великобритания по данни за последното тримесечие на 2013 година, преди да отпаднат ограниченията за достъпа до британския пазар на труда от 1 януари тази година. През януари 2013 година те са били 112 000. В. The Guardian изтъква, че увеличението не е станало след 1 януари 2014 година, когато отпаднаха ограниченията, а е от по-рано. Групата Migration Watch смята, че трябва да се очакват по 50 000 работници годишно от двете страни. Според българския посланик в Лондон обаче около 8000 души годишно могат да се очакват от България, отбелязва BBC.
Говорител на британската статистическа служба, цитиран от вестника, изтъкна по-рано, че днешните данни ще покажат само колко българи и румънци са работели във Великобритания в периода януари-март, а не колко са пристигнали в страната. Статистическите данни са в две части - за българите и румънците, родени в двете страни, и за тези, които имат българско или румънско гражданство. Данните за броя на родените в съответната страна винаги са по-високи, тъй като хората, живели по-дълго във Великобритания, са придобили британско гражданство. Данните по страна на раждане сочат, че от януари до март 2013 година във Великобритания са работили 72 000 румънци и 40 000 българи или общо 112 000. От април до юни те са се увеличили до 141 000, след което са намалели до 135 000 от юли до септември, преди отново броят им да нарасне до 144 000 от октомври до декември.
The Guardian посочва, че броят на българите и румънците би трябвало да се разглежда в контекста на работещите във Великобритания 1,54 милиона граждани на ЕС - също толкова, колкото са британците, работещи в други страни от ЕС. Данните на статистическата служба отразяват само работещите, а не членовете на семействата или студентите, живеещи във Великобритания. Следващите статистически данни за гражданите на двете страни се очакват през август. През май 2015 година ще бъдат публикувани данните за 2014 година.

Дейвид Камерън призна: Повече имигранти идват от старите, а не от новите страни членки на ЕС

Британският премиер Дейвид Камерън заяви пред депутати в парламента, че целта му да понижи нетната миграция към страната под 100 000 до май 2015 г. си остава "съвсем постижима". Той обаче призна, че не може да даде "желязна гаранция" за това и че намалението не е такова, каквото би желал, съобщи в. Daily Telegraph. Нетната миграция е разликата между пристигналите и напусналите Великобритания за една година. Така през годината, завършила през септември 2013-а, нетната миграция се е повишила с 58 000 души и е достигнала 212 000. Камерън обаче твърдо вярва, че в рамките на мандата си неговото правителство ще успее да я сведе до "десетки, вместо до стотици хиляди". BBC цитира шефа на комисията по вътрешните работи в Камарата на общините Кийт Ваз, който каза на премиера, че числото ще бъде около 30 000 общо за двете страни. Камерън отвърна, че не би желал да коментира преди да излязат официалните данни, но отбеляза, че е "удивително колко много са имигрантите от старите страни-членки, вместо от новите от Източна Европа", откъдето се очакваше основният наплив. Според него това се дължи на икономическата криза, засегнала тежко редица страни от ЕС, главно в Южна Европа. Daily Telegraph привежда официалните статистически данни от февруари, според които броят на пристигналите италианци е скочил с 66 на сто за година, достигайки 44 000. Испанците са с 36% повече - 52 000, а португалците - с 47% повече - 30 000.
Камерън отбеляза и друг интересен факт, че като цяло през годините има равновесие между пристигащите от други страни от ЕС във Великобритания и британците, които отиват да работят в ЕС. Той направи и извода, че големият резерв за ограничаване на имиграцията към Великобритания е в съкращаването на имигрантите, идващи извън ЕС. Премиерът се похвали, че неговото правителство е успяло да намали именно този поток с около една трета, откакто е на власт. Камерън трябваше да отвръща и на отправените му от редица депутати критики, че мерките за ограничаване на имиграцията са довели до рязък отлив на чуждестранни студенти в британските вузове. Той контрира с аргумента, че въпросът е не да се привлекат повече чуждестранни студенти, а да се изберат и обучат най-добрите измежду тях, и именно това правителството успявало да постигне.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg