EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко са бедните в България?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко са бедните в България?

mail10:00 | 29.09.2012прегледи 1507 коментарикоментари 0


По предварителни данни от изследването, проведено през 2011 г., линията на бедност за 2010 г. е 273 лв. средномесечно на лице от домакинство. При този размер на линията на бедност под прага на бедност са били 1 682.5 хил. лица, което представлява 22.4% от населението в страната, показват данни на НСИ.

Системата за социална защита има съществено значение за редуциране на бедността. Данните за 2010 г. показват, че ако в доходите на домакинствата се включат доходите от пенсии, но се изключат останалите социални трансфери, равнището на бедност се повишава от 22.4 до 27.3%, или с 5 процентни пункта. Съответно при изключването на пенсиите и останалите социални трансфери равнището на бедност нараства до 40.7%, или с 18.3 процентни пункта, което означава че пенсиите са съществен фактор за намаляване на бедността.
Основният фактор, увеличаващ риска за попадане в групата на бедните за преобладаващата част от населението, е тяхната икономическа активност и участие на пазара на труда. За целия период на наблюдение относителният дял на бедните е най-висок сред безработните лица и пенсионерите. През 2010 г. най-голямо увеличение на риска от бедност спрямо предходната година се наблюдава сред икономически неактивните лица – с 3.5 процентни пункта и сред безработните – с 3.1 процентни пункта.
През 2010 г. делът на бедните сред заетите лица се задържа на ниво 7.7%, като при работещите на непълно работно време рискът за изпадане в бедност е приблизително пет пъти по-висок от работещите на пълно работно време. Рискът от бедност сред работещите жени е по-нисък от този при мъжете.
Образователното равнище, което до голяма степен определя достъпа до по-добре платена работа, пряко корелира с бедността на заетите. Повече от половината от работещите с начално и незавършено начално образование са бедни, а сред работещите с основно образование делът на бедните е 27.8%. Разликата между дела на работещите бедни с висше и работещите бедни с начално или незавършено начално образование е значителна - повече от 45 пъти (1.2 срещу 56.9%).
Оценките на бедността в зависимост от размера на домакинството показват, че бедността е концентрирана сред домакинства с едно лице на възраст над 65 години, самотните родители с деца, както и домакинства с три и повече деца.
Оценка на материалните лишения на домакинствата
В общите показатели за оценка на бедността са включени и субективни индикатори, свързани с материални лишения. Те показват субективната оценка и личните нагласи на лицата и домакинствата относно възможностите за задоволяване на отделни нужди и потребности. Субективните индикатори се формират от отговорите на девет въпроса, свързани с потреблението на конкретни стоки и услуги. По предварителни данни през 2010 г. 43.6% от населението живее в материални лишения (4 от 9 показателя). За сравнение, през 2009 г. този дял е бил 35.0%.
Данните показват, че най-голям брой домакинства изпитват ограничения по отношение на почивката извън дома (73.3% не могат да си позволят) и възможностите да посрещнат неочаквани разходи (за неотложен ремонт на жилището или колата, подмяна на пералня или хладилник, внезапно заболяване и др.) със собствени средства (65.3%). Успоредно с това 4.2% от българите не могат да си позволят телефон, вкл. мобилен, 1.7% - цветен телевизор, 10.6% - автоматична пералня, а всеки втори не може да си позволи потребление на месо, пиле или риба всеки втори ден. Близо половината от лицата (46.2%) се ограничават при отоплението на жилището си.
Домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност
За безработни домакинства в изследването се считат домакинствата, чиито членове не са били заети през последните четири седмици, т.е. всички членове на домакинството на 16 и повече години са били или безработни, или неактивни. Ниската икономическа активност за домакинството се отнася до съотношението между броя месеци, в които всеки член от домакинството във възрастова група 18 - 59 години е бил работещ през предходната година (реално отработени) към общия брой месеци, които теоретично би могъл да отработи същия член на домакинството при пълна заетост. Ако това съотношение е по-малко или равно на 0.20, домакинството се определя като домакинство с нисък интензитет на икономическа активност. По предварителни данни през 2010 г. 10.1% от лицата на възраст 18 - 59 години живеят в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.

Комбиниран индикатор
Във връзка с поставените цели по ключови области в стратегията „Европа 2020” от изследването на доходите и условията на живот (EU-SILC) се изчислява комбиниран показател за регулярен мониторинг на напредъка на страните при изпълнение на националните подцели. Показателят включва лица, живеещи в риск от бедност, с материални лишения и в домакинства на безработни или с нисък интензитет на икономическа активност.
Комбинирането на трите показателя показва, че през 2010 г. близо половината от населението (49.1%), или 3 693.6 хил. лица се нуждаят от специални грижи за преодоляване на бедността, социалното неравенство и изключването от активна трудова дейност.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165