EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Колко високи са банковите такси

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко високи са банковите такси

mail09:05 | 11.09.2018прегледи 815 коментарикоментари 0


През ноември Европейският парламент ще гласува финално за промени в регламента на ЕС за трансграничните плащания в евро. В момента в Европа има две категории потребители на платежни услуги – тези в еврозоната, за които преводите в евро са много ниски или нулеви, и тези в страните извън еврозоната, които плащат доста високи такси. С промените се предвижда таксите за банков превод и в страните, които не ползват евро, да поевтинеят и се прилагат от началото на 2019 г. Това ще допринесе за еднакво третиране на всички европейски граждани и бизнеси, което ще доведе до почти 1 милиард евро спестявания на европейските потребители на година.

Очакванията на българските потребители

Тези данни не са новост за редовните ни читатели. Асоциация „Активни потребители“ вече постави проблема за високите такси за преводи в условията на Единната зона за плащания в евро (SEPA). През 2017 г. бе извършено проучване на трансграничните преводи в евро. За целта са сравнени тарифите на 20 търговски банки в България към декември 2017 г. Основната цел на това проучване е събиране, анализ и посочване на конкретни резултати във връзка с въвеждане на системата SEPA от българските банки - доставчици на платежни услуги. За извършване на изследването е използван методът на сравнителен анализ на тарифите за лихвите, таксите и комисионите за физически лица на българските банки.

Изводите:

Тарифите са трудно разбираеми.

Цените на SEPA преводите са нелогично високи. В 7 от 20-те банки таксите за SEPA преводи са по-ниски, което означава, че системата е постигнала положителен ефект за българския потребител.

В 13 от 20-те банки няма разлика в размера на таксите между плащания в SEPA и плащания извън SEPA. С други думи не е постигнат положителен пазарен ефект от въвеждането. Макар да са спазени изискванията за техническа оперативна съвместимост, благоприятните последици за потребителя не са налице.

Няма осезаемо намаляване на таксите след въвеждането на SEPA.

Таксуването на входящи преводи е неприемливо - 10 банки събират такси при входящи преводи, което е икономически необосновано и конкурентно нелогично, въпреки че е напълно законно.

Сега добрата новина е, че това, което предложи асоциацията - изменение на Регламент 924/2009 за изравняване на таксите за SEPA преводи в страните извън Еврозоната с тези в националните валути, скоро ще стане реалност в интерес на потребителите. /aktivnipotrebiteli.bg


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg