EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колко богати са богатите българи в класациите ?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колко богати са богатите българи в класациите ?

mail18:10 | 07.12.2010прегледи 4933 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
В рамките на един месец две икономическия издания в България сп. Forbes /на български език/ и в. Пари представят класации на най-богатите българи. При първата не бе дадена информация по какви икономически критерии се оценява богатството на 21 предприемачи. При втората се говори за 100 бизнесмени, които формират сериозен дял от БВП на страната. Изданието обяснява, че това са ключови за българското стопанство хора, които създават лично и обществено богатство и работни места за стотици. Използвана е публична информация в това число официални финансови отчети, данни за собственост, публикувани в Търговския регистър, информация от БФБ, НСИ, "Държавен вестник" и съобщения в медиите за сделки с компании.
Първата класация – някои имена във фалит
EN.bg припомня, че в класация на Forbes, оповестена в началото на ноември, влизат Пламен и Атанас Бобокови /Пристаойл АД/, Васил Божков /Нове холдинг/, Цветелина Бориславова /до днес основен акционер на СиБанк АД/, Цветан Василев /Корпоративна Търговска Банка АД/, Гриша Ганчев, Красимир Гергов, Братя Диневи, Сашо Дончев /Овергаз/, Иво Каменов, Марин Митев и Тихомир Митев /ТИМ/, Богомил Манчев /Риск Инженеринг/, Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев /Първа инвестиционна банка/, Младен Мутафчийски, Симеон Пешов /Главболгарстрой/,Петя Славова /„Феста холдинг”/, Митко Събев /Петрол холдинг/. Парадоксалното е, че тук фигурират имена на предприемачи, чийто компании са в особено затруднено положение, а някои дори са обявили несъстоятелност. Компанията Мостстрой АД, в която Васил Божков имаше стабилно участие до пролетта на тази година, обяви несъстоятелност. Преди две седмици на сайта на Камарата на частните съдебни изпълнители бяха обявени за публична продан чрез търг два самолета по искане на ОББ. Самолетите са собственост на авиокомпанията на Васил Божков - АВБ-2004, заложени в трезора - Learjet е модел 60 и "Cessna Citation Bravo” модел 550, като първоначалната цена общо на двете машини не надхвърля 8 млн.лв. С не особено добри икономически показатели се оказват и братя Диневи, Митко Събев, Младен Мутафчийски.
Втората класация – неизвестен, но най-богат

Изненада е първата позиция във втората класация. Цоло Вутов се оказва най-богатият предприемач в България с 438.2 млн.лв. богатството. Вижте какво управлява той /съсобственик на 50% от групата Геотехмин/. Дружеството е с общ годишен оборот от над 500 милиона лева. Геотехмин е вписан в Централния професионален регистър на строителя към Камарата на строителите в България по всичките пет групи строежи от високо строителство през енергийна инфраструктура. Компанията се специализира в придобиване, изграждане и реновиране на туристически обекти, то притежава 30 000 кв.м. терени в централни места в София (бул. „Тодор Александров” и района на летище София), както и в Банско, с. Баня и с. Рабиша; 4 400 декара земеделски земи главно в Северозападна България и 440 декара широколистна и иглолистна гора.
Основно направление е и минната индустрия, което включва четири дружества между които е и Елаците-Мед АД. През 2009 година минната индустрия в България се е свила с 18.5%, а през 2010 ще отбележи ръст от 1.4% до 1.18 млрд. лв., през 2012 ръст от 6.5%, през 2013 - 6.7%, 5.8% през 2014 г., според анализ на Business Monitor International. Добивната индустрия формира средно 5 % от БВП, а заетите там са 30 хил.души, основно е производството на въглища – 37%, най-големият производител е "Мини Марица-изток" /държавна компания/. По данни на бранша над 90% от сектора е част от сивата икономика.
Класация с най-малко две пробойни
Новата класация вече е остаряла. Най-богатата жена в нея, която дава принос за БВП е Цветелина Бориславова, ръководител на СиБанк, класирана на 13-о място с богатство от 219.8 млн. лв. Тя обаче от днес сутринта е само богата жена. Банката КВС и Бориславова подписаха споразумение за прехвърляне на 1 276 796 акции на СиБанк на цена110,49 лв. за брой или 16,1% от капитала на банката. С днешното прехвърляне KBC увеличава дела си в българското подразделение до 100 % и остава единствен собственик на СиБанк.
Вторият най-богат човек в България е председателят на съвета на директорите на "Петрол Холдинг" Митко Събев (414.7 млн. лв.). През последните дни финансовите разправии в компанията обаче не спират. Не искаме повече да сме партньори с Митко Събев, обявиха останалите двама акционери в "Петрол холдинг" Всички фирми в структурата на "Петрол холдинг" и самия холдинг са закъсали, коментира миналата седмица Денис Ершов, който заедно със Събев са собственици на 47.5% от капитала на холдинга, а чрез него контролират още десетки фирми. Третият акционер с 5% от капитала е Александър Мелник. Ершов обвини Събев в хазартни залагания на спекулативни сделки на борсата. "Общия поглед върху холдинга, "Петрол" АД и "Нафтекс Петрол" показва, че компаниите имат 450 млн. лв. задължения", твърди Денис Ершов. "Подобни изказвания на собственик на компания подкопават доверието на финансовите институции, които са финансирали дейността ни", отговори Събев, който според класация на в. Пари притежава 414.7 млн.лв.
Очевидното разминаване между класации и реалност въпреки технологии, които се използват за направата им, показва, че в България ще бъде ясно кой е богат и кой най-богат едва когато информацията за тази хора стане публична, а бизнесът им напълно данъчно легален. А дотогава класациите са добро средство за по-висок тираж и рекламен шум в навечерието на Коледа.

 

 


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4145