EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колебания в пазара на дървесина

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колебания в пазара на дървесина

mail10:31 | 01.03.2024прегледи 1634 коментарикоментари 0


Колебания в пазара на дървесина притесняват дървопреработвателните фирми в Смолянско, каза в интервю за БТА инж. Константин Чолаков, специалист в отдел "Ползване на горите" в Южноцентрално държавно предприятие (ЮЦДП) – Смолян. По негови думи тази нестабилност е свързана с рецесията, която настъпва в Европа.

Колебанията в пазара, започват да се усещат още в края на 2023 година, след като ЮЦДП обявява първата тръжна сесия за продажба на дървесина.

Има и дървесина, която застоява по складовете на фирмите преработватели. Това се наблюдава в района на общините Смолян, Златоград, Неделино. Местните фирми нямат пазари, с каквито разполагат колегите им от Пазарджишкия регион и района на Доспат и Борино, където дървесината е по-качествена и има по-голямо търсене, коментира инж. Чолаков. На първата тръжна сесия, обявена  за продажба на дървесина, се установява, че от района на Държавните горски стопанства (ДГС) в Славейно, Смолян и Смилян или няма участници, или участникът е само един. Докато на търговете в ДГС - Борино, Широка поляна, Сърница, Борово, Родопи, наддаването вдига цената с до 25 процента от първоначално обявената.

В същото време заводите са намалили както обема на изкупуваната дървесина, така и цените, а и към момента от двата структуроопределящи предприятия за иглолистна дървесина на територията на страната, работи само едното.

"Ако има пазар, няма проблем да изпълним и ние плана си, който е (за продажбата на) около 1 млн. куб. м. дървесина, но ако рецесията в Европа продължи - няма да успеем. За последните две години увеличихме с близо 100 процента цената за добива и успяхме да задържим доста от работниците. Така че потенциал има, въпросът е дали фирмите ще имат възможност да закупят и преработят предложената от нас дървесина на пазара", добави още Константин Чолаков. Той припомни, че последните две години са били много добри по отношение на пазара и ЮЦДП е продавало дървесина на цени 80-90 процента над първоначално обявените по процедурите.

Според инж. Чолаков вносната дървесина към момента не е определяща за българския пазар, както е било по време на пандемията. Оказва се обаче, че малки количества дървесина влизат от Европейския съюз, а по-голямата част е внос от Румъния. "Доколкото ни е известно, тя е от бившите съветски републики. По-сериозни колебания има при пазара на палети. Това се усеща най-вече от фирмите, които преработват обли занаятчийски материали, чието производство се подбива от евтиния внос на европалети", добави лесоинженерът.

На фона на колебанията на пазара на дървесина инж. Чолаков посочи, че на финансовото състояние на предприятието ще се отрази негативно и намаляването на цената на дървата за огрев на физически лица с 20 процента, защото една трета от годишния план на ЮЦДП обхваща дърва, които се продават на местното население за отопление.

Кампанията за подаване на заявления в кметствата за купуване на дърва за огрев започна от началото на февруари. Очакванията са от 1 май да започне осигуряване на дърва за гражданите.

"Имаме пълна готовност и при увеличено търсене ще увеличим обема. През миналата година задоволихме нуждите на всички желаещи и във временните складове дори останаха известни количества, които сега продаваме на фирмите“, каза още Чолаков. Но и при дървата за огрев се забелязва лек отлив от страна на купувачите. Според инж. Чолаков от една страна това се дължи на програмата, започната в община Смолян за подмяна на печките на твърдо гориво с климатици. От друга страна проблем има с транспортните фирми, които превозват дървата за огрев на много високи цени. "Забелязва се увеличение в цените за транспорт на дървесина. Миналата година в някои териториални поделения цената за транспорт беше равна на цената на дървата за огрев, което за нас не е нормално. Очакваме тази година превозвачите да намалят цените във връзка и с намалението на нашите цени. Ако не го направят, тези 20 процента намаление в цената на дървата за огрев ще отидат за превоз" и потребителите няма да усетят ефекта, каза още инж. Константин Чолаков. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038