EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Колбасите “Стара планина” търсени много

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Колбасите “Стара планина” търсени много

mail09:15 | 14.09.2010прегледи 622 коментарикоментари 0


Месните продукти с гарантирано качество - „Стара планина", няма да поскъпват, поне засега. Това може да се случи ако скочат цените на суровините, но такава тенденция няма. Това каза пред Дарик главният технолог на Асоциацията на месопреработвателите Павлина Лилова.

8 лв. за килограм кайма „Стара планина" е достъпна цена, това е чисто месо и в нея няма суровини, които да понижат цената на продукта, допълни тя.

Тези продукти се търсят, което значи че съотношението цена-качество устройва потребителите, каза д-р Любомир Кулински, директор на дирекция Държавен ветеринарно-санитарен контрол. Увеличават се и фирмите, които искат да произвеждат продуктите по утвърдените рецепти, допълни той.

Логото за продуктите „Стара планина" е закупено от 88 фирми или около 30 на сто от месопреработвателите. Фирмите, които са одобрени, са 30, като още 40-50 предприятия чакат разрешение от ДВСК за производство. Списък с тези фирми и продуктите по стандарта „Стара планина", които могат да произвеждат, е публикуван на сайта на НВМС, а информацията се актуализира два-три пъти седмично.

Суровите продукти „Стара планина" имат пет дни трайност, малотрайните колбаси - седем дни, а трайните - 60 дни, като причината за по-малкия срок на годност е, че имат само необходимите за производството подобрители, без допълнителни консерванти и оцветители, каза Лилова.

Шефът на ДВСК увери, че контролът от страна на ветеринарните власти при производството на продукти „Стара планина" е стриктен.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1061