EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кол център за общински европроекти

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кол център за общински европроекти

mail13:45 | 05.03.2013прегледи 716 коментарикоментари 0


Силвия Стоядинова
Националното сдружение на общините в България подготвя спешен телефон за европроекти. Той ще функционира като кол център и ще съдейства на общините при решаване на ключови проблеми, както и на самите управляващи органи. При получаване на еднотипни въпроси от няколко общини едновременно, те веднага ще се предават към съответния управляващ орган на оперативната програма, а отговорите ще се изпращат до всички 200 общини. Това коментира пред EconomyNews.bg Гинка Чавдарова, Изпълнителен директор на Националното сдружение на общините.
По думите й обаче освен създаването на спешен телефон, необходимо е по-бързо да бъде реализирана отлаганата от години реформа за реална финансова децентрализация. Също така и въвеждане на подоходен местен данък без увеличаване на общата данъчна тежест в страната и предоставяне на европейски тип общински правомощия върху обхвата, размера и облекченията на местните данъци и такси.
През 2013 г пък НСОРБ ще реализира програма “Изграждане на капацитет и институционално сътрудничество“, финансирана чрез Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г. Общият бюджет на програмата е 2 371 765 евро, от които приносът на Норвежкия финансов механизъм е 2 016 000 евро. Програмата създава платформа за изграждане на капацитет и институционално сътрудничество между българските и норвежките публични институции, местни и регионални власти, като предлага пакет от мерки, които да се реализират чрез два предефинирани проекта, финансирани от Норвежкия финансов механизъм.

В края на 2012 година общините са договорили европроекти за 8 милиарда лева. На етап договаряне от тези 8 милиарда са усвоени 2 милиарда лева. Има около 600 проекта изцяло завършени, влезли в експлоатация и платени. Другите продължават.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg