EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кой шие марковите евтини облекла? + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой шие марковите евтини облекла? + видео

mail14:05 | 30.03.2017прегледи 2316 коментарикоментари 0


Над 1 100 работници загинаха, а още 2 500 души бяха ранени, когато сграда, помещаваща фабрики за облекла, се срути в Дака, Бангладеш, преди близо четири години. Трагедията привлече вниманието към тежките и рискови условия на труд в текстилната промишленост. Тази седмица парламентарната комисия по развитие одобри доклад, призоваващ ЕС да направи повече за защитата на правата на хората, които произвеждат носените от нас дрехи. Научете повече от нашия видеоматериал.

Световната индустрия за облекла е на стойност около 2,86 трлн. евро и дава работа на 75 милиона души. Азия генерира близо 60% от износа на облекла и платове в света поради ниските разходи за производство. Около 70% от вноса на ЕС в тази област е именно от азиатски страни.

Търсенето на все по-ниски цени и на по-къси срокове за доставка обаче понякога е за сметка на безопасността, здравето и правата на работещите, както показа инцидентът в Бангладеш. 

 

Приетият от комисията по развитие доклад призовава за законодателство, което да наложи задължения на европейски компании, прехвърлящи производството си в страни извън ЕС, да извършват проверки дали техните доставчици спазват международните стандарти за зачитане на правата на човека и на социалните права. 

Авторката на доклада Лола Санчес Калдентей (ЕОЛ/СЗЛ, Испания) заяви: „Ако нямаме задължаваща правна рамка, която да изяснява как компаниите трябва да действат, ако го оставим на доброволни ангажименти на бизнеса, ние никога няма да видим истинска ангажираност за зачитане на трудовите права, на човешките права и на социалните права.“ 

Докладът също така препоръчва въвеждането на стимули и на специални обозначения върху етикетите за дрехи, които са произведени по отговорен начин. Текстът ще бъде разгледан и гласуван на пленарното заседание в края на април. 

В рамките на ЕС българите харчат най-малко за облекла, показват данни на Евростат. На другата крайност са гражданите на Люксембург.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg