EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кой построи най-зелената сграда в София?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой построи най-зелената сграда в София?

mail06:20 | 26.04.2013прегледи 11483 коментарикоментари 1


Данаил Алеков

В края на миналата седмица, бизнес комплексът София Еърпорт Център беше отличен от Международната федерация по недвижими имоти (FIABCI) в категория „Офиси” с престижната награда Prix d'Excellence 2013г. Това е единствената бизнес сграда с LEED сертификат за зелено строителство в България, а инвеститор е "Тишман Интернешънъл Къмпанис". Ето какво каза в специално интервю за EconomyNews.bg президентът на компанията Алан Леви.

Г-н Леви, Вашата компания беше отличена с награда на Prix d’Excellence Awards. Какво означава това за вас?
Удовлетворяващо е, когато хората забелязват какво сме направили. Успяхме да построим нещо различно, което е по-функционално и в същото време радва окото. Това е голямо признание за всички, които работим по този проект, за да бъде осъществен.

Как взехте решение да построите София Еърпорт Център?
В Лос Анджелис реализирахме един подобен проект, както ние го наричаме – Tishman Airport Center, също в близост до летището. Когато започнахме, тази зона не беше толкова процъфтяваща, но това се промени. Летището ставаше все по-натоварено и зоната около него започна да се разраства. Построиха се много офис сгради, които заедно с хотелите и ресторантите образуваха нещо като отделна общност. Пуснахме собствена автобусна линия, която свързваше офисите с летището. Компаниите видяха предимството, когато техните служители трябваше да пътуват често из цялата страна. Не се налагаше ръководителите на тези фирми да използват автомобил под наем и да шофират в града, а направо идват с автобус до офиса, отсядат в хотела и се връщат в Чикаго или Ню Йорк например. От опита ни в Лос Анджелис, видяхме подобна възможност и в София.

Защо избрахте България?
През 2005г. беше по-разумно да се направи такава инвестиция в България, отколкото в други региони по света. Когато за първи път стъпихме в Източна Европа в края на 1990г., началото на 1991г. след Нежната революция в Чехия, построихме около десетина магазина за хранителни стоки и квартални търговски центрове. Така че вече имахме опит с бивши социалистически държави и това, което констатирахме е нуждата от нови и модерни съоръжения. С изграждането на Бизнес Парк София се създаде нужната офис среда и все повече хора и компании се насочиха към България. Причините да изберем България са от една страна заради географската локация, от друга – заради околната среда. Целият регион процъфтяваше, но от всички околни страни, България беше най-добрия избор за нас, защото предлагаше повече възможности. България вече беше членка на НАТО, стоеше на входната врата на ЕС, имаше стабилно правителство и нямаше валутен риск, заради валутния борд.

Сградите със сертификат за зелено строителство все още не са популярни в България. Как може да се промени това?
В САЩ сертификатът за зелено строителство LEED беше създаден още в началото на 80-те години, след ситуацията в Иран (Втората петролна криза, 1979г. – бел. а.). Законът в САЩ ограничи разхищаването на електроенергия, а президентът Клинтън насочи вниманието към енергийно ефективните сгради. Първоначално започнахме с правителствените сгради, каквито в САЩ имаме повече, отколкото трябва, а после и с някои бизнес сгради. Всички правителствени сгради трябва да бъдат със сертификат за зелено строителство, такъв закон беше приет преди около година и половина. Същото се отнася и за бизнес сградите, при тях законът ще влезе в сила от 2018г. Американското посолство е първата сграда сертифицирана по LEED в България, а София Еърпорт Център е първият и за момента единствен офис проект с LEED сертификат в страната. Решихме да построим този комплекс, защото видяхме, че това е тенденцията. Избрахме да увеличим разходите за изграждането с 10%, за да получим този сертификат, в резултат на което имаме 30% по-ниски разходи за електроенергия.

Тенденцията за строеж на „зелени“ сгради в САЩ е започнала с правителствените постройки. Това възможно ли е в България?
Би било чудесно, но не мисля, че това ще се случи - правителството не разполага с такъв бюджет. Все повече бизнес сгради обаче получават сертификат за зелено строителство, някои от тях са с BREEM сертификат, което е английския еквивалент на LEED, а други с DGNB сертификат, използван в Германия. Зеленото строителство става все по-популярно и наистина необходимо. В следващите 5-6 години ще има видимо по-голям брой такива сгради в България.

През октомври на официалното откриване присъстваха Росен Плевнелиев. Усещате ли подкрепа от правителството в начинанието си?
Да, защото сме голям инвеститор. Познаваме г-н Плевнелиев още от времето, когато работеше върху изграждането на Бизнес Парк София. Той свърши чудесна работа там. Затова и когато дойде и видя какво сме изградили тук, беше напълно наясно какво е нужно, за да се изгради проект като София Еърпорт Център. В следващите няколко години ще се изграждат много повече такива сгради.
Стойността на целия проект, когато бъде завършен, ще е в размер на €300-350 млн., което ни прави най-големия инвеститор от този тип в страната. Със завършването очакваме да бъдат открити и 10 000 работни места, което също е добре за икономиката. Независимо къде отиваме по света, се стремим да наемаме местни хора на работа, да използваме местни продукти, където е възможно и да сме част от местната икономика. Почти всичките над 2500 души, които работиха по този проект, са българи, много от използваните продукти са български.

Какви компании проявяват интерес към офиси в зелено строителство?
Засега кол центрове и фармацевтични компании, но с течение на времето очакваме и много търговски компании, заради близостта до летището. За тях ще бъде голямо предимство да не се налага да се борят с трафика в града. Очакваме голямо разнообразие от фирми, които ще оценят предимствата – концепция за градски офиси в крайградско място, с голямо пространство.

Кол центровете например не са местни компании, но за българските наематели цената е водеща, вместо енергийната ефективност. Така ли е?
И да, и не. Разбира се, всяка една компания търси най-добрата цена, която се предлага на пазара. Но работодателите, независимо дали са от Китай или Австрия, са наясно, че в една привлекателна среда, служителите изпитват задоволство от работата и увеличават производителността си. Кол центровете, както казвате, може да не са местни компании, но наемат българи на работа и имат много български клиенти. Ако изключим най-големия ни наемател – Honeywell (американска компания), 70% от наемателите в логистичния център са българи. От първи май очакваме нов наемател в сграда А2 – аптека, част от българска верига , а друг наш клиент - изключителен представител за страната ни на американската марка козметика за коса „Paul Mitchell“, е франчайз, собственост на местна компания. Така че тук всички са българи – работодателите осъзнават предимството да платят малко повече за допълнителен комфорт, затова сме конкурентни на пазара и имаме български клиенти.

Очаквате ли други инвеститори да последват примера ви?
Да, някои от тях доброволно, а други ще бъдат задължени по новите закони – ЕС вече ги приема, България също ще започне. Това е бъдещето, не може да продължаваме да консумираме все повече енергия и да не я използваме ефективно.

Имате ли други инвестиционни намерения в България?
Имаме планове, вече разглеждахме някои идеи във Варна и Пловдив, но икономическите условия се промениха. Освен това предстои и политическа промяна, затова ще видим как ще тръгнат нещата след изборите през май. Дори в този несигурен период, получаваме запитвания от мултинационални компании, които искат да дойдат в България. Служебното правителство се ръководи от професионалисти, страната е стабилна, има подкрепата на ЕС и съседите. България си остава добро място за правене на бизнес, с добри работодатели, високо образовани служители и добра данъчна структура.

 


 
Коментари
 
Boyan - 30-04-2013 г. 19:09:20

Работих там 1 година,но бяхме съкратени!Кой я е достроил?????......

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3876