EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кой какво има на пазара на горива

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой какво има на пазара на горива

mail09:00 | 28.07.2011прегледи 1959 коментарикоментари 0


Мира Лазарова
Опасенията, че с отнемането на лиценза на „Лукойл” да дистрибутира горива на пазара, ще доведе до криза в снабдяването, са опровергавани от представители на другите основни компании на пазара. „Петрол” АД, както и и Еко България вече заявиха, че не са засегнати по никакъв начин от спирането на рафинерията в Бургас. „В България има достатъчно лицензирани вносители на горива - над 420, така че не се притеснявам,” коментира финансовият министър Симеон Дянков. Той направи уговорката, че няма малки и големи компании и че правилата са еднакви за всички у нас. Той каза също, че от Министерството на финансите не смятат да преосмислят отнемането на лиценза на "Лукойл".
Кои са основните дистрибутори на горива - "Петрол" АД, " Shell България"АД,"OMV-България"ООД,"Лукойл Бургас"ЕООД.
Ето какви са позициите им на пазара:
"Петрол"АД е най-големият дистрибутор на горива в България, разполага с повече от 462 бензиностанции, като държи 25-30% от пазара. Компанията е единствената петролна фирма в България с 9 лаборатории за постоянен контрол на качеството на продуктите.
Shell България управлява 112 бензиностанции на територията на страната, като 86 от тях са собственост на компанията, а 26 са тип франчайз обекти. Всеки месец в бензиностанциите Shell се обслужват повече от 1 милион клиенти. Компанията тук е профилирана в търговията на дребно с петролни продукти и бизнеса с корпоративни клиенти. Пазарният й дял е над 16%.
OMV България е с пазарен дял от 21%, като компанията притежава 87 OMV бензиностанции и 8 Аванти бензиностанции.
"Лукойл" България притежава над 90 бензиностанции, като също изгражда големи комплекси с магазин и заведение - над 200 обекта (собствени и на франчайз), които държат около 26% пазарен дял при продажбите на дребно.

Законът е еднакъв за всички, коментира ситуацията около рафинерията премиерът Борисов в девинското село Осиково. Стана ясно, че рафинерията е предупредена още преди месец да постави необходимите измервателни уреди според изискванията. В момента 20 мобилни екипа следят складовата наличност в рафинерията.
Големи търговци отвън могат да покрият евентуален недостиг на горива в България, заяви Димитър Минчев, член на Управителния съвет на Националната асоциация по биогорива в България, цитиран от Фокус. Всички търговци и производители, които складират горива, са задължени да поддържат такива запаси минимум за 20 дни. Минимум за 20 дни потреблението на горива може да бъде покрито от държавните запаси, но в рамките на денонощие или две могат да се активизират големи търговци, които да покрият с доставки отвън потреблението на държавата. Смятам, че в никакъв случай няма да се стигне до военновременния запас. До такова нещо може да се стигне, единствено ако някои спекуланти се опитат да използват ситуацията и безпричинно да повишат цените, каза той. По думите му - производителите от съседните страни имат достатъчно свободни мощности и вносът спокойно може да компенсира производството.

Днес в 10.00 часа финансовият министър Симеон Дянков има среща с ръководството на „Лукойл”, където ще бъде дадена последна възможност за евентуален график, за да може в следващите два месеца рафинерията да изпълни изискванията на закона, съобщи премиерът.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046