EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Кой е Паскал Донаху - новият шеф на Еврогрупата?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кой е Паскал Донаху - новият шеф на Еврогрупата?

mail14:05 | 14.07.2020прегледи 2480 коментарикоментари 0


Еврогрупата избра за свой председател Паскал Донаху, министър на финансите и министър по въпросите на публичните разходи и реформата на публичния сектор на Ирландия.

Новият председател встъпи в длъжност на 13 юли 2020 г. с мандат от две години и половина.

Първото заседание на Еврогрупата под председателството на Паскал Донаху е планирано за 11 септември 2020 г.

Паскал Донаху беше назначен за министър на финансите на Ирландия през юни 2017 г.

Еврогрупата е неформален орган, в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната обсъждат въпроси от общ интерес във връзка със своята единна валута – еврото. Работата на Еврогрупата е съсредоточена по-специално върху координацията на икономическите политики. Еврогрупата обикновено заседава веднъж месечно, в навечерието на заседанието на Съвета по икономически и финансови въпроси.

Биографията на Паскал Донаху вижте тук.

Паскал Донъхоу е роден на 19 септември 1974 година в столицата Дъблин.

Завършва политика и икономика в дъблинския "Тринити колидж" и започва кариерата си в частния сектор като кадър на мултинационалната компания Проктър енд Гембъл (Procter & Gamble) във Великобритания. Той се изкачва в йерархията и след шест години става директор "Продажби и маркетинг" за Великобритания.

През 2003 година се завръща в родината си, където работи за гиганта в алкохолните напитки Диаджео (Diageo), преди да се насочи към политиката.

През 2004 година той се присъединява към Градския съвет на Дъблин, а след това и към долната камара на парламента, след общите избори през 2011 година, от квотата на десноцентристката партия "Фина Гейл".

От 2013 до 2016 година Донъхоу заема различни постове в правителството: министър по европейските въпроси, транспорта, туризма и спорта, обществените разходи и реформи.

Когато Лио Варадкар става премиер през 2017 година, назначава Донъхоу за министър на финансите. Той акцентира върху намаляване на дефицита и се ангажира да създаде "Република на възможностите".

Донъхоу защитава изключително ниския корпоративен данък от 12,5% и се противопоставя на желанието на ЕС да облага големите дигитални компании ГАФА (Гугъл - Google, Амазон - Amazon, Фейсбук - Facebook и Епъл - Apple). В Ирландия са разположени централите на американските технологични гиганти.

Донъхоу мобилизира милиарди евро, за да помогне на затруднените компании по време на пандемията, когато безработицата нарасна неимоверно и брутният вътрешен продукт на страната се понижи. Той твърди, че Ирландия е посрещнала тази криза от силна позиция благодарение на предпазливата финансова политика през последните години.

 Първите реакции след избора:

Позволете ми да заявя, че за мен беше истинско удоволствие да работя с Паскал през последните две години и половина и че колегите ценят високо неговия принос за работата на Еврогрупата. Не се съмнявам, че Паскал ще се справи отлично като председател на Еврогрупата и искрено му пожелавам успех на този пост.

Марио Сентено, председател на Еврогрупата

Новият председател е приемник на Марио Сентено, третият постоянен председател на Еврогрупата, който беше избран на 4 декември 2017 г.

Поемайки мандата на председател на Еврогрупата, напълно съзнавам, че европейските граждани следят внимателно състоянието на националните им икономики и на европейската икономика и са загрижени (…) за бъдещето си, за своите работни места и доходи. Както аз самият, така и членовете на Еврогрупата осъзнаваме това предизвикателство. Категорично съм убеден, че заедно с моите колеги от Еврогрупата имаме способността и сме положили основите за преодоляването на тези предизвикателства.

Паскал Донаху, новоизбран председател на Еврогрупата

Източник: www.consilium.europa.eu 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България 19-та в износа на мебели

11:20 | 12-15-23 | 1974