EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои са новите играчи на ядрения пазар

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са новите играчи на ядрения пазар

mail18:00 | 28.06.2010прегледи 1223 коментарикоментари 1


Les Echos
Нови играчи, нови реактори, нови клиенти. Правилата на играта в ядрената сфера се променят. Което налага всеки да преосмисли стратегията и партньорите си.
27 декември 2009 г. е паметна дата за френския ядрен сектор. Тогава Обединените арабски емирства (ОАЕ) официално обявиха избора си корейците от Kepco да изградят 4 ядрени реактора. Сделка на стойност 20 милиарда долара. „Отборът” на Франция в лицето на Areva, EDF и GDF Suez, бе победен и ядосан. Както и американско-японският консорциум General Electric - Hitachi, или пък американската Westinghouse, филилал на японската Toshiba.
Решението е политическо, но състезанието е икономическо, техническо и финансово. Цифрите говорят сами. Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) електричеството, произведено от корейския реактор APR-1400, който печели споменатия договор, струва наполовина от електроенергията, произведена от френския EPR.
Случилото се в Абу Даби е едва началото на битката. В Китай China National Nuclear Corporation (CNNC) и China Guangdong Nuclear Power Company (CGNPC) строят 20 реактора, придобивайки междувременно водещите технологии на Westinghouse и Areva.
Освен Франция три държави разполагат с капацитета да разработват и поддържат ядрена програма - Русия, Южна Корея и Китай. След Корея (изградила ядрената си индустрия, подобно на Франция, по лиценз Westinghouse), Китай може да бъде следващата страна, която ще надскочи границите си, благодарение на трансфера на технологии.
Areva е наясно, че не е достатъчно конкурентна и се опитва да намали цените. Между реактора в Олкилуото във Финландия и този в Тайшан, Китай, групата е подобрила бързината си на работа двойно. Трябва да се отбележи, че финландският проект заработи с близо 4-годишно закъснение. Усилията обаче може да се окажат недостатъчно експедитивни за EDF, която се опитва да разшири своята гама и да предложи по-евтини продукти, плюс френски реактор трето поколение. EDF отскоро има и нов партньор - руската Росатом.    
В съревнованието са от значение и други елементи. На първо място, финансирането. И вариантите са различни. В Росатом, където подготвят съюз със Siemens- бивш партньор на Areva, изповядват формулата „изграждане, инвестиране, експлоатация”. Моделът подейства в Турция, където групата ще строи 4 реактора срещу сумата от 20 милиарда долара. Но офертите й не винаги са добре приети от политическа гледна точка. България, например, отказа руско финансиране за централата в Белене, която ще струва 4 милиарда евро - или една четвърт от нейния БВП. Или приемаш да си зависим, или търсиш решения, коментира по този повод Доминик Мокли от Areva.
При тези сложни, многолики и отворени съюзи, конструкторите трябва да осъзнаят, че са необходими местни партньори. В Италия Areva ще работи с Ansaldo, филиал на Finmeccanica. Също така във Великобритания - с Rolls-Royce, а в Индия- с Bharat Forge.


 
Коментари
 
vincent - 29-06-2010 г. 09:26:55

e щом бъгавите siemens се намесиха и в ядрената енергетика вече стана опасно. изпушил реактор не е като изпушил принтер....

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg