EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Кои са инвеститорите на годината?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои са инвеститорите на годината?

mail07:15 | 04.03.2020прегледи 2409 коментарикоментари 0


За четиринадесети път Българската агенция за инвестиции (БАИ)  връчи „Оскарите“  за инвестиции  „Инвеститор на годината“ 2019 и отличи най-значимите проекти, реализирани в България през изминалата година.  В срока за номинации бяха получени  над  80 кандидатури от компании във всички сфери на икономиката, автомобилостроенето , информационните технологии и здравеопазването, изпратени от областни администрации, общини и др. След дискусии и оценка по обективна методика, компетентното жури допусна до финала на конкурса  19  компании, реализирали инвестиционни проекти през 2019 година.

Голямата награда за „Инвеститор на годината“ 2019 получи „Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД.Статуетката „Златен бик“ и почетна грамота получиха още: „ВОСС Аутомотив  България“ ЕООД, „VMware“ България , „Кока-Кола Хеленик Ботълинг Къмпани България“ АД (ККХБК) и „СЕ Борднетце-България” ЕООД.

НАГРАДИ

„Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД е базирана в Община Крумовград. На българския пазар е от 2019 година. Общ размер на инвестицията: 56 млн. лева. Нови работни места: 243

Дънди Прешъс Металс Крумовград“ ЕАД е българско дружество с основна дейност, проучване, разработване, добив и преработка на златосъдържащи руди. Рудник „Ада тепе“ е първият новоразработен, златодобивен рудник в България за последните 40 години. Официално дружеството откри новия си рудник и обогатителна фабрика на 23.8.2019 г.

Пазари и реализация: България, Европейски съюз и трети страни

„Виждаме много примери, че инвестициите у нас се повишават, условията за това са отлични  и това се вижда в класациите на кредитните рейтингови агенции. 30 проекта на обща стойност 400 млн.лв., които ще разкрият 3000 нови работни места. А за тази година се предвиждат още 69 нови проекта с очаквана стойност над 2 млрд.лв. , които ще разкрият още  над 6000 работни места. Те ща са в сферите производство, преработваща, автомобилна индустрия, здравеопазване и информационни технологии“, обобщи Николова.

Получил наградата: д-р инж. Илия Гърков – вицепрезидент на Дънди Прешъс Металс и изпълнителен директор за България

„За да подкрепим Българска агенция за инвестиции да привлече 2 млрд.лв. през 2020г. ние от компанията инвестирахме 1 млрд. лв., така че за БАИ остава другия 1 млрд. лв. „Дънди Прешъс Металс вложи 164 млн.долара в най-стария златен рудник в Европа. Компанията откри рудник „Ада тепе“ миналата година край Крумовград, като това е първият новоразработен златодобивен рудник в България от 40г. насам“, заяви  г-н Гърков.

 

2. Инвестиция на зелено: „ВОСС Аутомотив  България“ ЕООД, базирана  в с. Баховица, обл. Ловеч. На българския пазар е от юни 2019 година. Общ размер на инвестицията 15 млн. лв. Нови работни места: 183. Вида на продукцията им е SCR линии и линии за термално управлении на автомобили

VOSS Automotive е част от немската VOSS Group- машиностроителна корпорация, базирана във Виперфюрт, Германия. Днес VOSS присъства в 56 държави, има над 6000 служители и достига над 600 млн. евро оборот. Компанията притежава дългогодишен и доказан опит в пpoизвoдcтвoтo нa тpъбни вpъзĸи и ĸoмпoнeнти зa пъpвичнo вгpaждaнe в горивните, oxлaдитeлнитe, пневматичните и изпускателните cиcтeми зa леки и тeжĸoтoвapни aвтoмoбили както и развитието на нови технологии, свързани с охлаждането на акумулаторни батерии за електромобили.

Присъствието и дейността на компанията в България са от изключително значение, тъй като развиват не само бизнес взаимоотношения между България и Германия, но и разкриват възможността за икономическо и социално развитие на региона.

Пазари и реализация: Европейски съюз.

3.Инвестиция в човешки капитал –  "СЕ Борднетце - България" ЕООД, град Мездра, на българския пазар е от 2006 година. Общ размер на инвестицията над 26 млн.лв. Нови работни места: 467. Произвеждат кабелни комплекти за автомобили.

"СЕ Борднетце - България" ЕООД е част от голямото семейство на SEBN групата, със 100% чуждестранна собственост на капитала. Компанията създава, произвежда и доставя кабелни комплекти за водещи автомобилни производители в Европа. Групата на Сумитомо Електрик Борднетце включва 41 локации в 14 държави по света и създава приблизително 39 000 работни места. Дружеството е печелило редица награди свързани с управлението и грижата за човешките ресурси. Участва активно в организираните от Бюрата по труда в гр. Мездра и региона трудови борси, където представя дейността си и възможностите за заетост, като с това допринася за развитието на регионалния трудов пазар и устойчивата заетост.

Пазари и реализация: Европейски съюз.

4.Инвестиция в разширяване на бизнес: КОКА-КОЛА ХЕЛЕНИК БОТЪЛИНГ КЪМПАНИ БЪЛГАРИЯ АД (Кока-Кола ХБК. На българския пазар е от 1965 година. Общ размер на инвестицията 40 млн. лв. Нови работни места: 8. Производство на безалкохолни напитки.

Проектът е част от дългосрочен план за увеличаване капацитета на завода на Кока-Кола ХБК в гр. Костинброд и позиционирането на България, като РЕГИОНАЛЕН ХЪБ за производство на безалкохолни напитки и износ на продукция – за държави като Румъния, Сърбия, Гърция. Проектът включва инсталиране на свръхмодерна високоскоростна производствена линия с 25 % по-производителна, с до 45 000 бутилки на час, както и с иновативна роботизирана система за смяна на форматите. Значително е увеличен складовият капацитет с модерни, полуавтоматични стелажи за складиране на готова продукция. Чрез инвестицията се затвърждават екологичните политики на компанията и се спомага за постигане на общо около 15 % намаление на енергия и 5 % на вода.

Пазари и реализация: Групата Кока-Кола Хеленик оперира в 28 държави

5. Инвестиция в иновативен бизнес – „VMware България“. На българския пазар е от 2007 година. Общ размер на инвестицията близо 37 млн.лв. Нови работни места до края на 2019:  195

VMware присъства в България вече 12 години. За този период компанията обогатява портфолиото си от дейности с изключително висока добавена стойност за VMware, което ги прави стратегически хъб в глобален мащаб. Превърна ги в център за разработки и иновации в региона, създавайки първият и единствен център за професионални софтуерни услуги за интеграция и персонализирани решения. В България VMware работи върху изпълнението на стратегия за изграждане на портфолио от продукти, решения и услуги, генериращи годишни приходи от 1 млрд. USD. VMware България има ключова роля в разработката, както на водещи продукти за компанията в областта на управлението на хибридни облачни инфраструктури, възстановяване на данни при бедствие, анализ на големи масиви от данни, така и в сферата на edge computing, AI, IoT, блокчейн и други.

II. Кристални плакети на Българската агенция за инвестиции получиха следните компании:

1. Успешен стартъп – „Ай Райс Механикс 357“

"Ай Райс Механикс 357 е стартап компания, която разработва иновативно роботизирано помощно средство за хора с увреждания - ОМНИБОТ. Средството е иновация както за българския, така и за световния пазар. OMNIBOT е абсолютна иновация не само на местния, но и на световния пазар. Той е първия продукт във вертикализиращите помощни средства, който внедрява омнимуув система за движение. Благодарение на трансфера на технологии от други сектори. OMNIBOT притежава уникални функционални предимства пред всичко, което се предлага до момента. Два пъти  по-лек е от останалите вертикализиращи устройства, единствен по рода си с 4х4 движение, компактен и сгъваем за по-лесно транспортиране."

2. За най-успешна община:- Община Стара Загора

В община Стара Загора бе създадена първата от европейски тип модерна индустриална зона – една съвместна инициатива между Община и Държава, в лицето на Министерство на икономиката. Това е и ключов момент за развитието като цяло на региона. Индустриална зона „Загоре“ ще е с предварително изградена инфраструктура, така че инвеститорите да имат възможност да изграждат сами необходимите сгради и съоръжения.

3. Специална награда за Цялостен принос за развитието на инвестициите получава „Свилоза“.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg