EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Кои забрани падат от 1-ви юни?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Кои забрани падат от 1-ви юни?

mail11:16 | 01.06.2020прегледи 728 коментарикоментари 0


От 1-ви юни се възстановяват международните автобусни превози до Гърция и Сърбия. За пътуващите до тези страни отпада 14-дневната карантина. Превозът ще става при спазването на всички противоепидемични мерки. Въпреки сериозните щети, които браншът понесе от кризата, не се очаква ръст на цените на билетите, каза за БНР Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи. "Шофьорите и персоналът да бъдат оборудвани с ръкавици и маски. Да се дезинфекцират превозните средства 4 пъти дневно. Не виждам как можем да говорим за увеличаване на цените на билетите," каза Милтенова.

От 1-ви юни в България се разрешават посещенията в закрити площи на - ресторати, заведения за бързо хранене, питейни заведения, кафе-сладкарници, детски и спортни съоръжения на закрито, увеселителни и игрални зали, с изключение на дискотеки, нощни барове и пиано барове. В страната се допускат, без 14-дневна карантина, българските граждани и гражданите на държави-членки на ЕС и страни по Шенгенското споразумение, както и на Сърбия и Северна Македония. За лицата, които влизат от Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта и Италия, както и от всички трети страни, ще важи 2-седмичната карантина.

На 30-ти май министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, с която позволява провеждането на конгресно-конферентни мероприятия, семинари, изложения, в т.ч мероприятия на изложбената индустрия, информира здравното министерство. Изискването е за заетост на местата до 30 на сто от общия им капацитет и при спазване на въведените противоепидемични мерки.
По-рано Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов се срещнаха с представители на Българското конгресно бюро, на която бяха обсъдени проблемите в сектора.

Редица европейски страни разхлабват от 1-ви юни още повече мерките, наложени заради пандемията от Ковид-19.


Във Великобритания започва втори етап на разхлабване на карантинатата, въведена на 23 март. Възобновява се работата на някои училища, но повечето магазини ще останат затворени до 15 юни. Днес на училище в Англия ще се върнат децата от подготвителните класове, първите и последните класове на началните училища. Възобновяват работа детските градини, пазарите и автосалоните. Подновяват се редица състезания, но без зрители. На хората ще се разрешават срещи навън с родни и приятели при съблюдаване на двуметрова дистанция. Но групите не трябва да са повече от 6 души. В страната има над 274 000 случая на зараза и 38,5 хиляди летални случая.

В Португалия започва последният етап от смекчаване на рестрикциите, включващ отваряне на големи търговски центрове. Подновява се изцяло работата на ресторанти и кафенета, разрешава се събирането на групи хора до 20 души. Отварят се спортни зали, киносалони, театри, но при ограничаване на едновременната посещаемост. От 6 май ще се отворят и плажовете. В Лисабон обаче последният етап ще изчака до четвъртък заради локални огнища на зараза в бедни предградия и индустриални хъбове. В страната има 32,5 хиляди случая на зараза и 1410 летални случая.

70 процента от жителите на Испания днес навлизат в предпоследен етап от излизането от изолацията. Отварят се тераси на кафенета, барове и ресторанти, но при изискване да да заети едновременно 50 процента от масите и да се дезинфекцира. Възобновяват дейността си търговски обекти до 400 квадратни метра, религиозни учреждения, музеи, но с ограничения на броя на едновременните посетители. Отварят се хотели, но без зоните за общо ползване и ресторантите в тях. Но в Мадрид, Барселона и части от Кастилия и Леон, където заразените са все още доста, ограниченията са на разхлабване първа фаза, което означава, че е разрешено само среща с приятели и роднини, живеещи в една провинция. Там не трябва да се събират групи от повече от 10 души. Има ограничение и в разходките и индивидуалните спортове на открито, които са във времеви интервали. В Испания има 239,4 хиляди случая на зараза и 27 127 смъртни случая.

В Нидерландия се отварят кафенетата, ресторантите, музеите и киносалоните. Общественият транспорт се връща към нормална работа, а от утре се отварят и средните училища. В заведенията обаче не може да има повече от 30 човека, а хората трябва да спазват дистанция от 1,5 метра един от друг с изключение на членовете на едно и също семейство. Гимназиите ще подновят работа на 15 юни, както и университетите. Началните училища подновяват работа на 8 юни. Там класовете ще бъдат разделени на две групи, които ще се редуват да учат в класните стаи. Възобновяват работа и театрите, киносалоните и концертните зали при изискване 30 зрители в една зала и дистанция от 1,5 метра между тях.
В страната има над 46,4 хиляди случая на зараза и почти 6000 починали.

В Норвегия от днес се разрешават работните пътувания към страни от Северна Европа без изискване за 10-дневна карантина. Отварят се барове и увеселителни паркове. В страната има 8437 случая на зараза и 236 починали.

Във Финландия се отварят отново ресторанти, музеи и театри, отварят се и фирми, предоставящи обществени услуги, а продажбата на алкохол се разрешава от 9 до 22 ч. Разрешава се провеждане на обществени мероприятия с максимум до 50 души. При определени условия ще може да се провеждат и събития с участници до 500 души. Вътрешният туризъм отново е възможен.
В страната има 6859 случая на зараза и 316 летални случая.

В Италия от днес отварят редица културни обекти, сред които Колизеят в Рим. Страната се готви за следващ етап на излизане от изолацията, който ще е на 3 юни.

В Полша се възобновяват вътрешните полети, спрени в продължение на 11 седмици. На 6 юни подновяват работа и киносалоните, театрите, фитнесклубовете, басейните, салоните са масаж и аткрационните паркове, но при нови санитарни правила. В страната има 23 786 случая на зараза и 1064 починали.

В Украйна също подновяват работата на спортните зали и се възобновяват междуобластните пътувания. Отварят се плажовете и отново почват работа и детските градини. В страната има 23 672 случая на зараза.

В Москва също има отмяна на рестрикции, наложени заради коронавируса. Отварят се търговски центрове и непродоволствени магазини. Така на работа ще отидат почти 263 000 служители в тях. Заработват автосалоните, предприятията за битови услуги. В търговските центрове остават затворени обаче киносалоните, салоните за красота, фитнес залите и детските стаи, а ресторантите там ще доставят храна по домовете. На хората се разрешава и занимаване със спорт и разходки навън при определени условия. За целта се отварят парковете и градините, но ще се следи да няма струпване на много хора на едно място. До 14 юни остава изискването за дигиталните пропуски за излизане из придвижване в града с транспортни средства.

Гърция ще разреши от 15 юни полети от още страни членки на ЕС, сред които и Франция, Италия и Испания, предаде Франс прес, като се позова на представител на гръцкото правителство. Пътниците на тези самолети няма да бъдат подлагани на стриктни мерки за карантина, с изключение на тези, идващи от най-засегнатите от коронавируса райони в тези европейските държави, като например Ил дьо Франс във Франция, областите Ломбардия, Пиемонте, Венето и Емилия Романя в Италия и областите Мадрид, Каталуния, Кастилия-Ла Манча и Кастилия и Леон в Испания.
Това ще зависи от летището, от което е тръгнал самолетът, а не от страната на произход, заяви представителят.
Гърция обяви на 29 май отварянето на летищата си в Атина и Солун за туристи от 29 страни, сред които и петнайсетина от ЕС, считано от 15 юни.
От 15 до 30 юни самолетите ще могат да кацат само в тези два града. Другите регионални летища и тези на гръцките острови ще подновят работа едва на 1 юли.
Според документ на гръцкото министерство на външните работи, разпространен вчера, Гърция се е позовала на препоръките на Европейската агенция за въздушна безопасност, за да определи кои летища в ЕС са все още високорискови във връзка с пандемията.
Ако самолетът идва от летище, което попада в списъка на агенцията за зоните, засегнати от новия коронавирус, то пътниците ще бъдат подлагани на тест при пристигането. Една нощувка ще бъде прекарана в специално предназначен за целта хотел. Ако тестът е отрицателен, то пътникът се самоизолира за седем дни, а ако е положителен, то пътникът е поставен под 14-дневна карантина с наблюдение, казва източникът от министерството на външните работи на Гърция.
Освен туристи от страни от ЕС, пътници от Швейцария, Норвегия и от съседни на Гърция балкански страни, които не са членки на ЕС, ще могат да пристигат на летищата в Атина и Солун от 15 юни. В този списък попадат и Австралия, Япония, Израел, Ливан, Китай, Нова Зеландия и Южна Корея.
След поетапно излизане от изолацията в Гърция, стартирало на 4 май, утре се отварят целогодишните хотели, а на 15 юни и сезонните хотели.
В Гърция има под 200 починали от Ковид-19 и около 3000 случая на зараза.
Туристическата индустрия съставлява около 20 процента от БВП на страната.

Също от 1-ви юни Турция отваря граничните си пунктове с Гърция и България като част от облекчаването на ограниченията за пътувания и туризъм, въведени заради разпространението на коронавируса. Ресторанти и кафенета отвориха врати днес за първи път след въвеждането на мерките за ограничаване на епидемията от коронавирус в Турция, а търговците са развълнувани, че след над два месеца отново ще посрещнат клиенти, съобщава СиЕнЕн-Тюрк.

Плажовете в Истанбул също са в готовност да започнат работа от днес, макар че метеоролозите предупреждават за очаквани силни дъждове и градушка. Служителите на организираните плажове в покрайнините на мегаполиса завършиха подготовките си, които да осигурят безопасност на плажуващите. Освен за социалната дистанция и наличието на дезинфектанти за общо ползване, внимателно се следи и за редовно почистване на кабинките за преобличане, писа "Дейли сабах".

От сутринта започнаха да се пълнят и плажовете в Анталия, след като отпадна продължилата два месеца и половина забрана за влизане в морето. Температура на въздуха от 20 градуса и на водата от 21 градуса предлагат днес плажовете в морската столица на Турция. В сила са обаче предпазни мерки за гражданите като социална дистанция, маски и хигиенни правила, посочва СиЕнЕн-Тюрк.

Освен заведенията за хранене, кафенетата и плажовете от днес в Турция работят и фитнес центровете, забавачките и библиотеките. Правителството позволи на по-ранен етап да бъдат отворени също салоните за красота, бръснарниците и търговските центрове, а от петък бяха позволени и първите колективни молитви в джамиите. Отменени са и ограниченията за междуградски пътувания, като единствено хората над 65 години трябва да получат специално разрешително, за да пътуват.

От днес се подновяват и полетите по вътрешни линии. Те ще се извършват от шест летища в пет града на страната - Истанбул, Анкара, Измир, Анталия и Трабзон, съобщи министърът на транспорта Адил Караисмаилоглу.

Правителството на Словения обяви административен край на епидемията от Ковид-19 при запазване на някои защитни мерки за населението, предаде РИА новости. По време на телеконферентно заседание на 15 май словенското правителство обяви край на епидемията заради намаляване на показателите за разпространяване на инфекцията. Оттогава започна постепенно премахване на ограниченията. Бяха отворени границите за граждани на ЕС, бяха отворени търговските центрове, кафенета, магазини, ресторанти, предприятия в сферата на услугите.
Днес официално завършва излизането от състоянието на епидемия, която бе обявена на 12 март.
Според последни данни на министерството на здравеопазването на Словения от началото на епидемията в страната са регистрирани 1473 заразени с коронавирус, а са починали 108 болни. Държавата отдели за нуждите на здравеопазването, в помощ на предприятията и гражданите общо около 6 милиарда евро.
Словенското правителство продължава да препоръчва на гражданите да носят маски в помещения, където разстоянието между хората е по-малко от 1,5 метра, в транспорта, в поликлиники и болници, в домове за стари хора, а също - в присъствието на лица с респираторни заболявания.

Чехия планира да отвори на 15 юни границите си за свободно придвижване на своите жители в седем държави членки на ЕС, в които епидемиологичната обстановка не буди безпокойство сред медиците. Това заяви днес външният министър Томаш Петържичек в интервю за в. "Млада фронта днес", предаде ТАСС.
"Става дума за Австрия, Унгария, Германия, Словения, Хърватия, Гърция и България", каза той.
Пътуването в тези страни ще бъде възможно без необходимост от предоставяне на властите на справка за отрицателни резултати от тест за коронавирус и последващо поставяне под домашна карантина, както и посочване на причините за пътувания при напускане на Чехия.
В понеделник чешкото правителство ще обсъди възможността за отваряне на границите за свободен достъп до тези седем държави от ЕС. Гражданите на тези страни също ще имат възможност свободно да посещават Чехия.
От началото на март са установени 9200 случая на заразени с коронавирус в Чехия, включително 56 през последното денонощие. Починали са 319 и са оздравели 6502 души през изминалите три месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4113