EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Ковачки обещава 38 млн.евро за екоинсталации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ковачки обещава 38 млн.евро за екоинсталации

mail17:22 | 02.09.2010прегледи 1056 коментарикоментари 0


Държава, синдикати и инвеститори търсиха заедно приемлив вариант за бъдещето на промишлени инсталации, които не са изпълнили екологичните изисквания.
Темата беше дискутирана на среща в МИЕТ между министрите Трайчо Трайков и Нона Караджова и бизнесмена Христо Ковачки, който е собственик на част от проблемните съоръжения.
Най-спешен е проблемът с ТЕЦ Брикел, който е изчерпал разрешената му квота от 20 хил. часа работа без инсталиране на необходимите екологични съоръжения. Затова централата трябва да бъде затворена. От друга страна това ще доведе до увеличаване на безработицата и негативни социални последици в свързаните с централата производства и региона. Това е причината държавата и инвеститорът да търсят взаимно приемливо решение на казуса.
Христо Ковачки се ангажира да инвестира необходимите 38 млн. евро в сероочистващи инсталации за ТЕЦ Брикел, като учреди и банкова гаранция за цялата стойност на инвестицията. По време на срещата стана ясно още, че инвестицията ще бъде завършена до март 2012 година. По думите на Ковачки, досега централата не е била приведена в съответствие с екологичните норми, защото предишното правителство е обещавало да осигури удължаване на отсрочката за това.
Срещу ангажимента на инвеститора да приведе съоръжението в съответствие с изискванията, правителството се ангажира да направи официално запитване пред Европейската комисия за разпределение на квотите за парникови емисии от резерва за нови инсталации. Целта е да бъде проучена възможността дали в междинния период до март 2012 г. ТЕЦ Брикел може да работи, получавайки част от тези квоти.
Ние ще окажем пълно съдействие в този процес. Но ако инвестицията не бъде направена, всички трябва да са наясно, че следва да протестират не срещу държавата, а срещу собственика, каза министър Трайков след срещата. По думите на министър Караджова, ако България не приведе ТЕЦ-овете си в съответствие с екологичните норми, е заплашена от наказателни процедури за неспазване на две директиви – за големите горивни инсталации и за превишаване на нивата на серни окиси.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg