EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КНСБ опитва да спре несъстоятелност за "Кремиковци"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ опитва да спре несъстоятелност за "Кремиковци"

mail12:31 | 05.02.2010прегледи 1807 коментарикоментари 0


Синдикалната организация на КНСБ в "Кремиковци" АД ще внесе частна жалба до Софийския апелативен съд /САС/ с искане за спиране на решението за несъстоятелност на дружеството, съобщиха от КНСБ.
Чрез жалбата се предотвратява фактическата ликвидация на дружеството и уволнението на над 2600 работещи към момента във фирмата, смятат от синдиката. От КНСБ изразяват своето несъгласие, че определението на съда за ликвидация излиза с
единствен мотив - липсата на съгласие от министъра на финансите Симеон Дянков за разсрочване на публичните задължения на дружеството.
Идеята на синдикатите е Министерството на финансите да реши дали съгласно оздравителния план може да бъдат разсрочени за осем години публичните вземания на комбината. Синдикалистите отчетоха, че държавата е пропуснала възможност да капитализира по-голямата част от вземанията си. Според тях ако планът бъде приложен, според заявените от кредиторите вземания, НЕК би станала мажоритарен собственик на дружеството и ще притежава около 69 на сто от капитала. Всеки месец задълженията към компанията се увеличават с 3 млн. лв. Ако оздравителният план не бъде приет, "Кремиковци" ще се обезлюди, машините в него ще бъдат разграбени, тъй като ще останат едва около 600 работници, които няма да могат да се справят с охраната, предупредиха профсъюзите. "Кремиковци" в момента бил затрупан от поръчки от Италия, Турция и Гърция, казва Васил Яначков, председател на синдикална федерация "Металици" към КНСБ. В момента "Кремиковци" имал поръчки за около 50 000 тона, а месечно можел да произвежда 30 000 тона метал.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg