EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

КНСБ: БДЖ-стачката успешна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

КНСБ: БДЖ-стачката успешна

mail14:30 | 21.12.2011прегледи 509 коментарикоментари 0


Най-важното е, че стачката в БДЖ беше успешна и постигна своите цели. Подписаха се два Колективни трудови договора /КТД/ - в "Товарни превози" и в "Пътнически превози" и се запазиха доходите на железничарите. Такава равносметка за края на стачката в БДЖ направи днес президентът на КНСБ Пламен Димитров, информира БТА.

На срещата присъстваха още председателят на Синдиката на железничарите в България Петър Бунев, председателят на Съюза на транспортните синдикати в България Екатерина Йорданова и председателят на Националния стачен комитет Валентин Никифоров. Пламен Димитров поздрави всички железничари за техния кураж и достойнство по време на 24 дневната стачка. Димитров определи стачката като уникална в най-новата история на страната. Реформите в железницата трябва да продължат и ще продължат и сме готови да участваме активно в тяхната реализация, каза още Димитров. Според синдиката договорите са плод на компромис между двете страни и затова очакването е за добронамереност от страна на работодателите за тяхното спазване. Екатерина Йорданова съобщи, че министър Московски е поел ангажимент да не се преследват работниците и служителите, участвали в стачката, за което е подписано споразумение с ръководството на БДЖ, чийто гарант е министърът. Постигната е договореност заведените съдебни искове от двете страни /синдикати и ръководство на БДЖ/ да бъдат оттеглени.

С подписването на КТД в "Товарни превози" и "Пътнически превози" е постигнато запазване на минималните и основните базисни заплати на сегашното им равнище, посочи Петър Бунев. Той открои като успех запазването на класа за всяка година трудов стаж от 1 процент, както и допълнителнияте плащания за нощен и извънреден труд. От 1 юни следващата година се въвежда нова бонусна система, която да стимулира по-добрите резултати от работата, допълни Бунев. Сума в размер на 250 лв. при ползване на половината от полагаемия платен годишен отпуск ще се ползва в почивни станции на БДЖ от работниците и служителите на компанията.

На този етап в НКЖИ не е подписан КТД, а има едностранно прекратяване на стачката от страна на синдикатите, съобщи Бунев и допълни, че преговорите в дружеството ще продължат. Той изрази надежда в по-спокойни дни да бъде постигнато споразумение за подписване на КТД. В момента действат клаузите на Стачното споразумение от март тази година, което гарантира запазване на доходите в дружеството. Не се ли постигне обаче подписване на КТД в НКЖИ, ще се възобновят стачните действия, предупреди Петър Бунев.
 


Тагове: БДЖ, стачка, КНСБ
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039