EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Класните стаи на бъдещето

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Класните стаи на бъдещето

mail13:10 | 06.10.2011прегледи 775 коментарикоментари 0


Концепцията за класна стая на бъдещето, създадена от технологичната компания Сирма Медия*, ще навлезе в българските училища през тази есен. В рамките на пилотен проект в тридесет училища ще бъдат внедрени нови мобилни компютърни кабинети, включващи лаптопи Intel Classmate PC, богато учебно съдържание, софтуер за интерактивна комуникация между учители и ученици, както и мобилно зарядно устройство, оптимизирано за пренасянето им между класните стаи.
Компютърните кабинети вече ще бъдат подходящи не само за обучение по информатика и информационни технологии, а по всички учебни предмети – литература, история, математика, природни науким чужди езици и др. Очаква се те да разширят значително възможностите за интерактивно обучение, както и да спестят на училищата много допълнителни разходи. Лицензите за обучителния софтуер ще бъдат предоставени безплатно.
Новите мобилни кабинети ще бъдат представени промоционално в пет града, Варна, Стара Загора, Бурас, Русе и София. В гр. Бургас, този петък (7 октомври), представянето ще се проведе в основно училище „Братя Миладинови“, от 13:00 ч. до 16:00 часа. Освен представяне на проекта и класната стая на бъдещето, по време на събитието ще се състои и практическо занятие, с примери по различни учебни дисциплини. Представянията във Варна и Стара Загора бяха проведени през м. Септември, а още такива предстоят също в гр. Русе на 21.10.2011 и гр. София, в рамките на изложението Дидакта 11-13.10.2011г.
„Желанието ни е да покажем, класната стая на бъдещето може да бъде използвана от всяко българско училище. Това е мащабна промяна, която ще помогне за подобряване на учебния процес, превръщането му в забавно и динамично изживяване за учениците, което води до развиване на ключовите компетентности- заяви Александър Ангелов, маркетинг мениджър на Сирма Медия.
Ученическите лаптопи разполагат с достъп до интернет, което позволява на децата да използват разнообразни допълнителни източници. Освен това учителят може да управлява достъпа до определи сайтове, както и да вижда във всеки момент екрана на всеки ученически компютър и да изключва различни програми дистанционно.
Ако пилотният проект е успешен, след нова година класната стая на бъдещето ще бъде внедрена в още 60 учебни заведения. Любопитно е, че към момента тя работи в Българското училище в гр. Никозия, Кипър. Две италиански училища също се интересуват от технологията, но тя ще бъде внедрявана приоритетно в българската образователна система.

*Сирма Медия АД, част от Сирма Груп Холдинг, е първото българско издателство на мултимедийни електронни знания – енциклопедии, речници, образователни игри, уеб базирани бази знания и инструменти за работа на български език. Дейността на Сирма Медия започва през 2002 г. с издаването на първата електронна Българска енциклопедия „А-Я”, съвместно с Българска академия на науките и Книгоиздателска къща „Труд”. Сирма Медия подкрепя изцяло обучението по природни науки за ученици и студенти в България и от 2010 г. е официален представител на FOURIER SYSTEMS. Друга инициатива на Сирма Медия е изключителната Класна стая на бъдещето, която в момента работи в МГ "Д-р Петър Берон", гр. Варна, СОУ "Паисий Хилендарски", гр. Златица, Природо - математическата гимназия в гр. Ботевград и 30 СОУ "Братя Миладинови" в София. Основата на класната стая е таблетът Intel Classmate PC, който тепърва навлиза във водещи училища в страната.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1045