EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайците идват насам

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайците идват насам

mail09:20 | 13.03.2012прегледи 787 коментарикоментари 0


Цели 12 500 евро ще струва масивният пикап, а забележителните 14 350 евро ще плаща клиентът за джип от същата марка. Тя се нарича "Грейт уол", безпрецедентно евтина е и идва от Китай с амбицията да завоюва европейския автомобилен пазар. Произвежда се в село Баховица край българския град Ловеч, а партньор на китайските инвеститори е местният бизнесмен и футболен бос Гриша Ганчев, пише "Франкфуртер рундшау", цитиран от Deutsche Welle. При откриването на производството в края на февруари българският премиер Бойко Борисов обяви, че китайците щели да инвестират в новия завод 1 милиард. От вълнение обаче той съвсем забрави да каже в каква валута. Но даже и да допуснем, че е имал предвид българската валута, това все пак прави 500 млн. евро, които за бедна страна като България са си направо приказна инвестиция.
Енергийният сектор - любимото дете
Факт е, че балканските страни се нуждаят отчайващо от нови чужди инвестиции. И все по-често обръщат поглед към Китай. В Сърбия китайците влагат пари в инфраструктурни проекти. Китайската банка за развитие се готви да отпусне огромен кредит за строителството на нов железопътен коридор, а голяма китайска фирма строи в Белград 21-километрова магистрала през река Дунав. Още от времето на Слободан Милошевич Сърбия подържа топли отношения с Пекин. Проевропейски настроеният сръбски президент Борис Тадич вече на три пъти е бил на държавно посещение край Великата китайска стена.
Най-много китайски инвестиции поглъща енергийният сектор. На Балканите енергийната производствена и разпределителна мрежа е доста остаряла. ЕС принуждава страните-кандидатки за членство да изпълняват програмата за защита на климата - да редуцират вредните емисии, да увеличат до 20 процента дела на възобновяемите енергийни източници от общото производство и също с 20 % да намалят потреблението на енергия. С производствени и разпределителни мощности от 60-те и 70-те години на миналия век тези цели остават непостижими за страните от региона, където домакинствата се отопляват предимно с електричество, а огромните загуби в преносната мрежа вдигат потреблението.
Евтиното си е евтино
В Румъния например цялата подземна топлопреносна мрежа е в окаяно състояние, с остарели изолации, което води до огромни загуби на енергия. За топлинна изолация на сградите липсват средства. На този фон китайските евтини оферти идват като по поръчка. Само един пример - наскоро китайска фирма спечели конкурс за изграждането на нова ТЕЦ в Република Сръбска в Босна, предлагайки двойно по-ниска цена отколкото френски кандидат-инвеститор. Сърбия пък модернизира електропреносната си система с пари от Китайската Външнотърговска банка.
В сектора на възобновяемите енергийни източници Китай е световен лидер пред САЩ и Германия, а на Балканите има огромен потенциал за производството на енергия с ВЕЦ. В момента китайци строят огромна ВЕЦ край румънския град Сомеш, която ще захранва с електричество цяла Северозападна Румъния. Китай е доста напред и в строителството на вятърни паркове и дори се пробва да пробие в Европа със своя ядрена технология. Китай предлага на Румъния да построи два нови ядрени реактора на площадката в Черна вода, и следи с интерес трудния дебат между България и Русия за АЕЦ-Белене. В случая западните технологии не са конкуренция на Китай, защото са много по-скъпи. Но същевременно и много по-надеждни, припомня агенция ДПА./
 


Тагове: Китай, Балкани
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161