EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китайските борси изпепелиха $182 млрд.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайските борси изпепелиха $182 млрд.

mail16:40 | 25.08.2015прегледи 2028 коментарикоментари 0


Китайската централна банка съобщи, че е намалила основните си лихвени проценти и количеството пари в брой, с които банките трябва да разполагат, в опит да даде нов тласък на икономиката на страната след резкия спад на цените на акциите й.Това съобщи АФП.

На своя официален сайт Народната банка на Китай съобщи, че е намалила лихвените проценти на кредитите и депозитите с 0,25%, както и съотношението за задължителните резерви (RRR) с 0,50% като мерките влизат в сила от сряда.

Така основният лихвен процент за кредити бе намален до 4,60% докато този при депозитите намаля до 1,75%. Спадът на RRR също се прави с цел да стимулира икономиката, тъй като така се увеличава количеството средства, които банките могат да заемат и това допълнително би могло да даде тласък на икономиката.

В своето съобщение Народната банка допълва още, че "стойностите на икономически растеж остават под напрежение", като допълва, че целта на съкращенията е трябвало да "подкрепи здравословното развитие на реалната икономика".

Банката до сега е намалила основния лихвени проценти пет пъти от ноември насам в опит да ограничи твърде рязкото намаляване на икономическия растеж.

В средата на юни тази година цените на китайските акции се сринаха след едногодишно покачване и докато програмата за правителствена помощ осигуряваше постоянния им тласък нагоре.

Днес индексът на Шанхайската фондова борса продължи своето свободно падане, след като вчера загуби рекордните от 2007 г. 8,5%. Ключовият индекс на Шанхайската фондова борса Shanghai Composite Index се понижи с 6,41%, достигайки 3004,13 пункта. Шънчжънският Shenzhen Composite Index регистрира спад от 6,97% и достигна 1751,28 пункта.

Американските фондови индекси стартираха вчера с 3-процентен спад заради срива на пазара на ценни книжа в Китай. В хода на търговията индексът S&P 500 падаше с 3,94% до 1893,17 пункта, индексът с 4,47%, до 15675,06 пункта, а индексът на высокотехнологичните компании NASDAQ падаше с 8,76%, до 4295,34 пункта.

Срив бе регистриран и на борсите в Европа. На лондонската Борса индексите паднаха с 4 на сто, на борсите в Германия с над 5, толкова бе и сривът на борсите в Брюксел и Мадрид, а в Париж и Амстердам спадът достигна 7 процента.

Най-богатите милиардери в света загубиха общо 182 млрд. долара заради притесненията за китайската икономика, които допринесоха за спада на Нюйоркската фондова борса, пише британското издание "Индипенднът".

Основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг се е разделил с 1,9 млрд. долара като състоянието му вече се изчислява на 37,8 млрд. долара. Най-големи загуби обаче претърпя третият по богатство човек на планетата Уорън Бъфет, който загуби 3,6 млрд. долара през последните седем дни.

Сред другите губещи се нарежда и изпълнителният директор на "Амазон" Джеф Безос, както и Лари Пейдж и Сергей Брин от "Гугъл", мексиканският медиен магнат Карлос Слим и основателят на "Майкрософт" Бил Гейтс.

Смята се, че особено резкият спад на стоковите пазари в петък е причинен от забавения растеж в Китай. Инвеститорите бяха разтърсени и от изненадващата девалвация на китайския юан по-рано този месец като в същото време правителствен доклад от Пекин съобщи за свиване на промишления сектор.

Освен трудностите на Пекин, фактор за влошаването на пазарите беше и резкият спад на цените на петрола, които причиниха загуби на милиардерите в енергийния сектор в размер на 15,2 млрд. долара. Само през тази седмица Харълд Хам, председател на компанията "Continental Resources Inc", загуби 9% от нетното си състояние.

Цената на златото расте на фона на страховете, свързани с перспективите за икономически растеж на Китай, показват данните от търговията.

Към 17.36 часа вчера декемврийският фючърс на златото на нюйоркската борса Comex поскъпна с 2,4 долара или с 0,21% до 1162 долара за тройунция. По-рано благородният метал поскъпна до 1165 долара, което е най-високата му стойност от 7 юли, а миналата седмица приключи с най-значителния ръст на цената от средата на януари – 4%. Цената на декемврийския фючърс на среброто се понижи с 2,69% до 14,94 долара за тройунция.

Новите признаци за забавянето на втората по големина икономика в света, китайската, по-рано доведоха до спад на азиатските, европейските и американските индекси. Решението на китайските власти да разрешат инвестициите на средства от пенсионния фонд в акции не успяха да подкрепят фондовия пазар на страната. Отсъствието на нови решения за спасяването на пазара от разпродажби усилиха страховете на инвеститорите.

Противоречивите данни за бъдещето на китайската икономиката оживиха миналата седмица търсенето на златото, което се разглежда като сигурен актив в периоди на политическа и икономическа неизвестност.

Но от няколко часа цените на златото забавиха темпа на растеж, тъй като инвеститорите преразгледаха своите възгледи относно китайската икономика, на която се пада почти една четвърт от световното търсене на жълтия метал.

Анализаторът на портала Fastmarkets Уилям Адамс заяви пред изданието "Уолстрийт джърнъл", че златото, йената и американските съкровищни бонове продължават да са сигурни активи.

 

/АФП/РИА "Новости"


Тагове: борси, Китай
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4110