EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайски слънчеви панели отново в ЕС

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайски слънчеви панели отново в ЕС

mail10:00 | 08.08.2013прегледи 700 коментарикоментари 0


От 6-ти август влиза в сила споразумението, според което китайските фирми, приели условията за внос в ЕС на слънчеви панели, ще избегнат митата, които 28-те страни решиха да наложат, предаде Ройтерс.
Европейската комисия одобри в петък споразумението, което бе подкрепено почти единодушно от страните членки. То е представено от два юридически акта, които бяха публикувани на 3 август в официалния вестник на ЕС и влизат в сила от днес, 6 август.
Според "приятелското споразумение" 70 процента от китайските износители се ангажират да спазват минимална цена и ограничения при вноса на слънчеви панели в ЕС до края на 2015 година. Точните цифри от споразумението са поверителни, но според информиран източник минималната цена ще бъде 56 цента на ват, а вносът се ограничава до обща мощност от 7 гигавата годишно. Една трета от китайските производители не са приели споразумението и от днес ще трябва да плащат антидъмпингово мито от 47,6 процента и да се конкурират с европейските продукти, както и с японските и южнокорейските панели. При обявяването на споразумението, с което се решава един от най-големите търговски спорове между Китай и Европа, еврокомисарят за търговията Карел де Гухт заяви в края на юли, че е доволен от предложението на китайските износители и договорката ще стабилизира европейския пазар на слънчеви панели.

През юни ЕК наложи ниски антидъмпингови мита, които обаче от 6 август трябваше да скочат до наказателно равнище от средно 47,6 процента, ако не беше постигнато споразумение. В отговор Пекин пък въведе мита срещу внасяните от Европа химични съединения, използвани за производство на слънчеви панели. През 2011 година обемът на китайския износ на слънчеви панели за ЕС възлиза на 21 милиарда евро, според данни на ЕК.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg