EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската икономика се успокоява

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската икономика се успокоява

mail12:41 | 16.07.2010прегледи 1371 коментарикоментари 0


Китайската икономика регистрира ръст от 10.3 % през второто тримесечие спрямо същия период преди година, което, от друга страна е спад по отношение на първите три месеца на 2010 г., съобщава Financial Times. Резултатите са последица от правителствените опити за успокояване на пазара на имоти и формирането на проблеми около инфраструктурните инвестиции.
За сравнение ръстът през първото тримесечие е бил 11.9 %, когато много експерти се опасяваха, че китайската икономика ще прегори. Общо за първата половина на година икономиката на страната е отбелязала ръст от 11.1 %.
Представените преди ден статистически данни формират нагласа, че спадът на икономиката може да настъпи по- бързо от прогнозираното, след като през юни беше регистриран спад на ръста на индустриалното производство до 13.7 % на годишна основа. През май този процент беше  16.5 %.
От правителството коментираха, че са облекчени от забавянето на икономическата активност. „Забавянето ще помогне на икономиката да избегне прегряване и ще е от полза за следването на заложения икономически модел,” коментираха говорителят на Националното статическо бюро в страната.
В същото време отслабването на китайската икономика притесни инвеститорите в момент, когато мнозина се надяваха, че Китай ще помогне за стабилизирането на затруднените САЩ и Европа. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg