EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската икономика пред крах?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската икономика пред крах?

mail15:31 | 04.05.2010прегледи 1612 коментарикоментари 0


Ръстът на китайската икономика може да се забави като е възможно дори да спре да расте през тази година, предупреди инвестиционният гуру Марк Фабер. Нестабилността на финансовите пазари и спадът на цените на стоките са показателни, че балоните в икономиката ще започнат да се взривяват, коментира Фабер, цитиран от Bloomberg и К2Капитал.
Откриването на World Expo през изминалата седмица в Шанхай Фабер сравни със световната депресия, настъпила след Световното изложение през 1873 г. във Виена. Днес индексът Shanghai Composite не просто не успя да достигне нивото от 2009 г., но се понижи с 12 % за тази година, което е най- лошият резултат сред тези на азиатските страни. „Пазарът показва, че нещо не е както трябва. Китайската икономика се забавя. Нещо повече налице е голяма вероятност след 9 - 12 месеца да  станем свидетели на спад,” коментира още Фабер.
Фабер не е първият икономист, които предрича проблеми около китайската икономика в близко време. Преди месец управляващият на хедж - фонд Джим Чанос заяви, че Китай се намира на пътя, който води към ада, тъй като ръстът на икономиката е прекалено тясно обвързан с ръст на пазара на недвижимите имоти - малко по- малко от 60 % от БВП на страната идва от строителния сектор. Проф. Кенет Рогоф от Харвардкия университет още през февруари предупреди, че през това десетилетие Китай ще попадне в рецесия в резултат от натрупани дългове от пазарите.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg