EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайската Cosco купи логистика в пристанище на Хамбург

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайската Cosco купи логистика в пристанище на Хамбург

mail18:35 | 28.10.2022прегледи 687 коментарикоментари 0


Германският кабинет е одобрил инвестиция на китайската корабна компания "Коско" (Cosco), чрез която тя придобива дял от 24,9 на сто в един от трите терминала на логистичната фирма Ха Ха Ел А (HHLA), в най-голямото германско пристанище - Хамбург. Това съобщиха световните агенции, позовавайки се на източници, близки до правителството.

Китайската компания отправи оферта за придобиване на 35 на сто от терминала, но някои германски министерства изразиха загриженост относно планираната сделка, тъй като става въпрос за критична инфраструктура, посочва ДПА.

Компромисният вариант е договорен след значителна политическа съпротива. Икономическият министър Роберт Хабек бе сред тези, които твърдяха, че Германия трябва да избягва китайски инвестиции в критична инфраструктура, ако това е възможно.

Поддръжниците на сделката обаче са на мнение, че тя ще позволи на Хамбург, където Шолц бе кмет в продължение на седем години, да бъде в крак с конкуриращите го пристанища, които също се борят да привлекат китайска търговия, а някои от тях вече са частично собственост на "Коско".

На този фон се очаква през идната седмица канцлерът Олаф Шолц, придружаван от бизнес делегация, да посети Китай.

Германските разузнавателни служби заявиха по-рано през октомври, че китайската финансова сила може да се превърне в опасност за Берлин, особено предвид силните икономически и научни връзки между двете страни.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg