EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китайска банка в България, по-бързо!

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китайска банка в България, по-бързо!

mail18:30 | 17.09.2010прегледи 4295 коментарикоментари 0


bissermanolov.wordpress.com

Мисли от хотел „Хисар"
Китай „захапа" глобалните финанси. Направи го по „китайски", без много шум, но с много, ама наистина с много пари. Запомнете една дума - ренмимби. Нищо чудно за по-прозорливите тази дума да бъде основната, когато се заговори за най-безрисковата валута. Всъщност, става дума за китайския юан. След множеството преговори с американското правителство за някаква форма на гаранции, че инвестициите в US ценни книжа няма да загубят стойността си в дългосрочен план, Китай, в качеството си на най-големия държател на американски държавен дълг, взе съдбата си в свои ръце. Няма съмнение, че най-силно развитите индустриални държави към момента са длъжници на набиращата скорост жълта икономика. Безспорно има тенденции в световната икономика, които се случват без значение дали ни харесват или не. Една от тях е, че Китай най-късно до 2020 година ще стане икономическата суперсила на света. Китай вече не е в групата на нововъзникващите пазари, към които спада и България.
За хората с по-мащабно и необременено мислене не е проблем да открият ясната тенденция, че по-скоро рано, отколкото късно, централната банка на САЩ ще трябва да диверсифицира част от своите активи в ренмимби. Както казват опитните бизнесмени „нищо лично, просто бизнес". Американските призиви в посока на това, че Китай трябва незабавно да освободи валутния си режим имат много елементарен и исторически отговор - Китайската стена. Българският превод на казаното в предното изречение звучи по следния начин: „Който плаща, той поръчва музиката". Традиционно поведението на банките значително изпреварва мисловния процес на политиците.
Няколко от най-големите световни финансови гиганти започнаха да предлагат на своите корпоративни клиенти банкови операции, които се котират в ренмимби с цел елиминирането на какъвто и да било валутен риск.
Между другото, това е единствената валута в света, за която всички финансисти са единодушни, че стойността й ще се покачва. Логичен е въпросът: „Спрямо кои валути?". Логичен е и отговорът: „Спрямо всички!". Най-голямата английска банка HSBC е най-напредналата в синхронизирането на дейността си с тези фундаментални процеси. Като за начало тя премести централата си от Лондон в Хонконг. На секундата реагираха и конкурентите от Standart Chartered Bank, намалявайки тарифите си за свои клиенти, търгуващи в китайска валута, до санитарния минимум. В новото представление незабавно се включиха и Citigroup, и JPMorgan. Най-официално китайската държава стимулира, с всякакви средства, експортните компании да започнат да приемат фактури от своите контрагенти в юани. Лиза Робинс от JPMorgan просто коментира, че „броят на клиентите й, които искат да оперират в ренмимби, се увеличава лавинообразно".
За първото полугодие на тази година сделките, сключени в китайска валута извън Китай, са в размер на 8.2 млрд. евро, или казано с други думи - скочили са 20 пъти спрямо предходната година.
В този ред на мисли считам, че всяка една европейска държава, която оцени фактите и осъзнае тенденциите, би направила „уникална" стъпка в правилната посока. Китай има интерес към България, но нека не се заблуждаваме, не защото представляваме под каквато и да е форма атрактивна икономическа дестинация, а защото сме европейска държава. Е, трябва да мечтаем под някаква форма, а защо не в посока отварянето на китайска банка в България. Разбирам, че това е доста екзотична идея, но екзотиката под една или друга форма се харесва на всички. Защо да не бъдем първите!?

Заглавието е на Economynews.bg

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg