EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Китай увеличи банковите резерви

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай увеличи банковите резерви

mail14:00 | 12.02.2010прегледи 923 коментарикоментари 0


Китай увеличи равнището на задължителните банкови резерви, за да охлади кредитирането, предаде Associated press.
Днешното решение бе взето, след като китайската централна банка обяви през януари голямо увеличение на задължителните банкови резерви въпреки въведените по-рано мерки за охлаждане на кредитирането.
От 25 февруари големите търговски банки ще трябва да увеличат резервите си с половин процентен пункт до 16,5 на сто от депозитите.
Централната банка уточни, че увеличението не се отнася за финансовите институции в селските райони, обслужващи фермерите, с цел да бъдат гарантирани необходимите кредити за земеделието.
Увеличаването на банковите резерви е поредната стъпка в опитите на китайските власти да се справят със заплахата за образуване на нов икономически балон, възникнала около активното кредитиране в страната.
През януари 2010 г. няколко банки в Китай временно преустановиха отпускането на кредити до края на месеца, съобщи тогава Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.
Традиционно китайските банки отпускат повече кредити именно в началото на година. Въпреки това, правителството може да се опита да ограничи увеличаването на кредитния портфейл. През януари от Китайската банкова регулаторна комисия заявиха, че за цялата година обемът на новите кредити в юани не трябва да надвишава 7,5 трлн. Обявената сумата е по- малка в сравнение с отпуснатите заеми през 2009 г., чиито общ размер възлиза на 9,59 трлн. юана, но и двойно повече в сравнение с 2008 г.



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg