EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай "съжалява" за експортните квоти на СТО

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай "съжалява" за експортните квоти на СТО

mail15:30 | 06.07.2011прегледи 461 коментарикоментари 0


Пекин изрази съжаление заради постановлението на Световната търговска организация (СТО), определящо ограниченията върху износа на суровини като цинк и боксит като незаконни, съобщи ДПА. "Китай съжалява, че СТО оценява съответните мерки относно износните мита и квоти като несъвместими със задълженията на страната", посочва китайското министерство на търговията. Министерството признава, че китайския контрол върху износа има "определено влияние върху местните и международни потребители".
Взетите мерки обаче "отговарят на целите за постигане на устойчиво развитие, подкрепяни от СТО и допринасят за насочване на суровинния сектор към стабилно развитие", допълват китайските власти. В изявлението се посочва, че Китай ще "следва стриктно" постановлението според правилата на СТО, но не се съобщава дали правителството ще обжалва решението.  Мерките на Китай за ограничаване на износа на няколко вида суровини отговарят на правилата на СТО, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки изявление на китайското представителство пред организацията, публикувано във в. "Чайна дейли".
Вчера организацията постанови, че Китай нарушава важни търговски закони. През 2009 година Съединените щати, Европейският съюз и Мексико подадоха жалба в организацията заради експортните мита и квотите, въведени от Китай за износ на девет промишлени суровини. Разследването на СТО не включваше т. нар. редкоземни метали, използвани във високите технологии. Пекин твърди, че спорните мерки са необходими предвид опасенията за замърсяване на околната среда и за предотвратяване на недостига на тези суровини. Суровините, някои от които се добиват само в Китай, се използват при производството на широка гама продукти от лекарства до електронни устройства. Китай има два месеца, за да реши дали да обжалва постановлението. Ако не обжалва в определен период от време (обикновено между 6 и 12 месеца), Пекин трябва да промени политиката си съгласно препоръките на организацията, като в противен случай според правилата на СТО Европейският съюз, САЩ и Мексико могат да предприемат ответни мерки


 


Тагове: квоти, Китай, СТО
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg