EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай строи проекти за вятърни и слъчеви мощности

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай строи проекти за вятърни и слъчеви мощности

mail17:45 | 12.11.2021прегледи 824 коментарикоментари 0


Започна строителството на първата група от китайските проекти за вятърна и слънчева енергия с мощност 10 гигавата, което бележи пореден напредък в усилията на страната да постигне нулеви въглеродни емисии.

Най-голям брой подобни проекти има в северозападната провинция Гансу, следвана от съседната ѝ Цинхай. Това отчасти се дължи на факта, че и двата региона имат огромни скалисти райони и пустини.

През последните месеци се изостри необходимостта от доставки на чиста енергия, която да замени традиционната, чийто недостиг в страната се усеща осезаемо. В тази връзка, Китай продължава с усилията си за изграждане на соларни и вятърни електроцентрали, за да облекчи енергийната криза, съобщава агенция „Синхуа“, цитирайки Ю Бин, заместник-ръководител на Националната енергийна администрация.

През първите девет месеца са пуснати в експлоатация повече от 14 милиона киловата мощности за вятърна енергия, а капацитетът на слънчевата достигна 22 милиона киловата.

„Китай постигна целта си да увеличи производството на електроенергия от слънчеви и вятърни източници до около 11 процента от общото потребление в страната през 2021 г.“, обяснява пред Global Times Лиу Иян, заместник генерален секретар на Китайската асоциация на фотоволтаичната индустрия. Покачването обаче все още е по-малко от очакваното. От януари до септември Китай е добавил 25,56 гигавата слънчеви мощности, което е далеч под прогнозата на индустрията от по-рано тази година. „Няма нужда да се бърза с инсталиране на слънчеви централи, за да се постигне въглероден пик и целите за въглеродна неутралност, тъй като те са дългосрочни“, добавя Лиу. Освен това, според анализатори, капацитетът на енергийната мрежа и преносът на електроенергия остават двете най-големи предизвикателства пред соларните и вятърните проекти в Китай, особено след повреда на местните мрежи в резултат на екстремни метеорологични условия./Радио Китай


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg