EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Слъб ръст на икономиката

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Слъб ръст на икономиката

mail13:55 | 19.07.2023прегледи 746 коментарикоментари 0


Икономиката на Китай се е разширила с по-слаб темп през второто тримесечие на годината, оставайки под очакванията на икономисти. Същевременно безработицата сред младежите в страната, на възраст от 16 до 24 години, е достигнала 21,3 на сто през юни, което е нов максимум, съобщиха световните агенции.

В сравнение с първото тримесечие на годината, през второто тримесечие китайската икономика е регистрирала ръст с 0,8 на сто. На тримесечна основа през януари-март китайският брутен вътрешен продукт (БВП) отбеляза растеж с 2,2 на сто, сочат най-новите данни на китайското Национално статистическо бюро.

Китайският брутен вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 6,3 на сто през второто тримесечие на годината, отнесено към същото тримесечие на 2022 г. Анкетирани от Ройтерс анализатори обаче прогнозираха ръст със 7,3 на сто. През януари-март 2023 г. втората най-голяма икономика в света регистрира ръст от 4,5 на сто.

Говорителят на статистическата служба Фу Линхуей отбеляза, че Китай е изправен пред сложна геополитическа и икономическа международна среда. Той посочи още, че Китай все още може да постигне целта си за растеж тази година. През март властите в Пекин си поставиха цел за икономически растеж от около 5 на сто за цялата 2023 г.

Коефициентът на безработица за жителите на градовете в Китай е бил 5,2 на сто през юни, запазвайки нивото си от май. Според Фу достигналата до исторически рекорд младежката безработица може да нарасне дори още, преди да намалее след август.

В същото време продажбите на дребно в Китай през юни са нараснали с 3,1 на сто, малко под очакваните 3,2 на сто. Най-силен растеж са отчели продуктите за хранене, спорт и развлечения, както и алкохолът и тютюневите изделия.

Продажбите на автомобили, офис консумативи и стоки за ежедневна употреба са регистрирали спад през юни спрямо същия месец на миналата година.

Онлайн продажбите на физически стоки са били с 6,7 на сто повече през юни спрямо предходната година, но това все пак е било забавяне в сравнение с май, според изчисления на Си Ен Би Си, базирани на официални данни.

Също през юни се е повишило китайското промишлено производство - с 4,4 на сто спрямо юни 2022 г., надскачайки прогнозите за увеличение с 2,7 на сто.

Инвестициите в дълготрайни активи за първата половина на годината са нараснали с 3,8 на сто, при очаквания за ръст с 3,5 на сто. В рамките на инвестициите в дълготрайни активи, тези в недвижими имоти са намалели повече на годишна база през юни, отколкото през май.

За същия период инвестициите в промишления сектор са растели със стабилен темп, докато инвестициите в инфраструктура са били по-малко.

Миналата седмица Пекин заяви, че ще разшири мерките за подкрепа на собствеността. Властите също обявиха широка подкрепа за износа. Страната също така разшири данъчните облекчения за покупки на електрически автомобили./БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg