EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Китай: Ръст на „зелени” технологии

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Китай: Ръст на „зелени” технологии

mail16:20 | 09.05.2011прегледи 829 коментарикоментари 0


Производството на "зелени" технологии в Китай е нараснало със забележителните 77% за година, сочи доклад, поръчан от Световния фонд за дивата природа (WWF). Докладът ще бъде представен на конференция на индустрията в Амстердам в понеделник (9 май) информира АП, цитирана от agro.bg. "Китайците са взели решение на политическо ниво да завладеят този пазар и да го развият агресивно" казва Доналд Полс, икономист в WWF. До скоро китайското масово производство на соларни клетки например бе насочено към външните пазари. Сега обаче негов фокус става местния пазар, какъвто от няколко години е пазарът на вятърна енергия, обясняват анализаторите. Така Китай, който е най-големият производител на ВЕИ технологии в абсолютни стойности (44 млрд. евро), се нарежда на второ място в класацията за относителен дял на Roland Berger Strategy Consultants с 1,4% от БВП.
На първо място отново е световният лидер в производството на вятърна енергия - Дания, която извлича 3,1% от своя БВП от ВЕИ и проекти за енергийна ефективност на обща стойност 6,5 млрд. евро.
В Топ 5 на производителите на чисти технологии като процент от БВП се нареждат още Германия, Бразилия и Литва.
САЩ заемат 17 място с производство от 0.3% от БВП или 31,5 млрд. евро, като индустрията страната се е разраснала с 28% годишно от 2008 г. насам, се казва в доклада.
Проучването се базира върху икономически данни от 38 държави, от енергийни асоциации, банки и брокерски доклади, Международната енергийна агенция и др. То измерва печалбите от възобновяеми източници като биогоривата, вятърните турбини, топлинното оборудване и технологиите за енергийна ефективност като икономичното осветление и изолацията на сградите.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161